Nieuws

Seminar onzekerheid en angsten

kalmerende

Bang zijn is normaal. We hebben het nodig om te overleven. Zo ook bij honden. Honden zijn niet laf, maar zijn voorzichtig. Dit is in het wild nodig om te over leven. Als Een hond ontdekt beetje voor beetje de wereld.

Een hond moet zelf ontdekken wat iets is en of dit eng is. Ze kunnen dan zelf bedenken of ze moeten vluchten, schuilen of afstand houden of dat er niks aan de hand is. Veel honden kunnen niet ontdekken hoe ze moeten reageren omdat wij dat voor hen bepalen. Geen tijd geven om iets onbekends nader te onderzoeken of dwingen om er heen te gaan. Ze worden dan hysterisch omdat ze niet zelf kunnen bepalen of ze erheen willen of willen vluchten.er een bedreigende situatie is nemen ze afstand. Dat is niet laf, maar slim.

Luister naar je hond. Vaak is het zo dat wanneer je de hond voldoende tijd geeft, hij eerst wat voorzichtig is en naar mate hij het vertrouwen heeft dat hij weg kan als hij dat wil, hij het onbekende meer gaat naderen. Zijn interesse neemt het over. Zolang de hond de keuze heeft neemt zijn nieuwsgierigheid het meestal over. Hij wil dan zelf (niet dwingen).

Als iets “eng” is raakt hij niet in eens in paniek, maar geeft hij van te voren al veel signalen af. Wees alert en observeer goed.

Honden vergeten al hun angsten als ze hun pups moeten beschermen of als ze hun baasje moeten beschermen.

Als pup moet je kunnen ontdekken en moet je worden uitgedaagd. Geef ze de tijd en ruimte om te ontdekken. Als hij weg wil is dat goed. Hij moet altijd uit de situatie kunnen. Later willen ze dan alsnog even kijken.

Omdat wij vaak bepalen maken we de honden hulpeloos (mentaal ziek). Vertrouw je hond. Geef de tijd om de hond te laten nadenken wat hij moet doen. Zo leert hij om zelf met deze situaties om te gaan. Turid heeft getimed hoelang een hond snuffelt. Voor ons lijkt het een half uur te duren. Maar in werkelijkheid snuffelt hij niet langer dan 20 sec. op één plek. Heb je geen tijd om de hond rustig te laten snuffelen moet je 20 sec. eerder opstaan.

Ga naar nieuwe plekken (één keer in de week) en geef hem de tijd om nieuwe dingen te ontdekken. Vooral plekken als een industrieterrein of een bedrijventerrein zijn voor honden interessant. Laat de hond bepalen welke kant jullie op gaan.

Er zijn fokkers die hun hele nest meenemen naar de winkels of in de auto om ze kennis te laten maken met dagelijkse situaties. (want anders leren ze het misschien nooit meer). Je kunt een hond niet in de eerste 3 maanden van zijn leven aan alle dagelijkse situaties onderwerpen. Geen wezen op aarde leert met alle situaties omgaan in 3-4 maanden.

Door mentale stimulatie (stimulerende omgeving, voertjes zoeken e.d.) worden hersencellen aangemaakt. Stress breekt hersencellen af. Alle ervaringen die de hond moet opdoen moeten in kleine stapjes worden aangeboden. Dus niet in één keer naar de stad gaan met je hond, maar stapje voor stapje wat drukkere plekken opzoeken. Neem een jonge hond nooit mee in een situatie waar teveel prikkels zijn. Prikkel steeds een beetje.

Pas als de hond om kan gaan met zijn leven en alle situaties die daarbij horen kan hij andere dingen gaan leren. (agility of gehoorzaamheid) Maar hier is Turid geen voorstander van.

Gehoorzaamheid en behendigheid
Gehoorzaamheid richt meer schade aan dan behendigheid. Doordat vaak verlangd wordt dat de hond volgt en naar zijn baas kijkt raakt hij uit balans (een hond kan alleen in balans lopen als hij zijn kop horizontaal houdt.) Ga zelf maar eens met je hoofd omhoog lopen. Daarnaast is het schadelijk voor de schouders, rug en nek om continu omhoog te moeten kijken.

Bij behendigheid is de slalom het schadelijkst. De schouders gaan hiervan helemaal stuk omdat de bochten te scherp zijn. Daarnaast is het bij de meeste honden geen plezier in de behendigheid wat je ziet maar pure hysterie.

Stel je neemt je hond mee naar de drukke stad en de hond blijft achter je of dichtbij je lopen dan is het veel te veel. De hond weet niet wat hij moet doen, kan niks leren. Haal hem uit de situatie.

Als hij om zich heen kijkt en van links naar rechts loopt dan is hij in staat om te onderzoeken. Laat hem nieuwsgierig zijn.

Geef de hond de ruimte om dingen op zijn eigen manier te onderzoeken. We moeten leren om niet altijd te reageren of de hond af te leiden met voertjes, commando’s, beloning met stem etc. Laat ze het zelf doen. Meestal leer te de hond dit alles als je het “recept” volgt. Maar dingen kunnen ook anders lopen. De eerste ervaring is het belangrijkst en als net daar iets fout gaat (er valt iets om buiten je schuld om o.i.d.) dan kan een hond daar bang van worden. Maar je kunt het altijd veranderen/herstellen. Honden zijn flexibel en vergevingsgezind.

Als een hond plotseling schrikt van iets dat valt, gebruik dan kalmerende signalen. Draai je om, kijk weg, geef een handgebaar. Doe verder niks.
(zie het boek kalmerende signalen van Turid Rugaas)

Wat als mijn hond al angsten heeft ontwikkeld?

Angst door chronische stress
Door allerlei omstandigheden kan het glas van de hond al behoorlijk vol zijn. Er hoeft dan nog maar iets kleins te gebeuren en de hond is angstig voor hetgeen gebeurt. Allereerst moet daarom het stressniveau omlaag. Met een vol glas kun je niet trainen. Een hond minder stress geven kan door minder te wandelen, niet meer achter elkaar met balletjes of stokken te gooien. (een hond verplichten te rennen, d.m.v. balletjes gooien, fietsen geeft heel veel stress. Als de hond lekker los is en wil rennen dan kan hij zelf stoppen als hij genoeg gerend heeft. Gooi je steeds zijn balletje, zit het in hem om te blijven rennen en kan hij niet zelf stoppen.)
In plaats van apport spelletjes kun je voertjes in het gras strooien en de hond laten zoeken. (mentale stimulatie)

Angst en stress zijn aan elkaar gelinkt.

  • Angst door psychisch ziek zijn.
  • De pup is op de verkeerde leeftijd weggehaald bij zijn moeder.
  • De hond leidt aan hypothyriosis.
  • Schokkende ervaringen/ongelukken.

Leeftijd van de pup 6-7 weken: de pup heeft dan de sterkste band met zijn familie. Haal je hem dan weg kan het een onstabiele hond worden met gedragsproblemen die vaker blaft en geluidsgevoelig is. Vraagt veel aandacht en heeft meer kans op vernieling.

8 weken: een pup op deze leeftijd verkeert in een angstfase. In deze fase moet je geen grote veranderingen aangaan.

8,5 – 12 weken: geeft de minste problemen als hij dan wordt weggehaald bij zijn moeder. Beste leeftijd zou 10 weken zijn. Sta erop dat je de pup niet eerder ophaalt dan de leeftijd van 10 weken.

Hypothyriosis.
Een hond kan veel gedragsproblemen hebben door een verminderde schildklierfunctie. Een aantal symptomen zijn:

  • uitvallen
  • aanvallen (epilepsie)
  • gemoedswisselingen
  • hyperactiviteit
  • depressie

angsten en fobieën (vooral voor nieuwe dingen)
Om het te onderzoeken moet je opzoek naar een dierenarts die verder wil testen dan alleen T4 hormoon.

Is een hond bang als hij alleen is?
Alleen zijn moet stapje voor stapje worden geleerd. Kun je niet wegblijven van je werk dan moet je een oppas regelen voor je hond. Stop de hond al helemaal niet in de bench, een hond moet vrij kunnen bewegen en weten dat hij uit een situatie weg kan. Laat hem zijn eigen slaapplek kiezen. Een pup/jonge hond hoort niet alleen thuis te zijn. Ze slapen dan namelijk niet genoeg. In een roedel houdt altijd één hond/wolf de wacht en ze wisselen de beurten af. De pup moet je kunnen zien en horen. Een hond hoort niet langer dan 5 uur per dag alleen te zijn.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief