Nieuws

Heeft mijn hond last van teken?

teekTeken komen in onze omgeving erg veel voor en houden zich voornamelijk op in lage begroeiing (lang gras, struikgewas). Het is dan ook erg belangrijk om uw hond na een wandeling nauwkeurig te controleren op aanwezige teken. Teken kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar hebben een voorkeur voor warme, vochtige plaatsen zoals oksels en liezen. Een volgezogen teek is eenvoudig te herkennen, maar let ook specifiek op nog niet volgezogen teken of onvolwassen stadia (larven, nimfen). Mocht u een teek vinden bij uw hond, dan is het zaak deze zo snel mogelijk (in ieder geval binnen 24 uur) te verwijderen. Als u een teek binnen 24 uur verwijdert is de kans namelijk erg klein dat er ziekten worden overgedragen. Het verwijderen van een teek kunt u het beste doen met behulp van een tekentang of tekenhaak. Verdoof de teek niet van te voren! U pakt de teek zo dicht mogelijk op de huid vast met de tekentang/tekenhaak en trekt hem er recht omhoog uit. Het is niet nodig daarbij een draaibeweging te maken. Controleer of alle delen van de teek zijn verwijderd en ontsmet het wondje eventueel met Betadine jodium oplossing of 70% alcohol. U kunt tekenbeten bij uw hond voorkomen door regelmatig, preventief te behandelen tegen teken. Vergeet ook niet uzelf te beschermen met een tekenwerend middel als u met uw hond gaat wandelen!

Welke teken kan mijn hond oplopen?
Teken zijn kleine, spinachtige parasieten met 8 pootjes. Teken kennen vier verschillende levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Ieder stadium voedt zicht op een mens of dier (gastheer), waarna hij zich kan ontwikkelen tot het volgende stadium of eitjes gaat leggen. Zonder gastheren kan een teek niet overleven. Teken kunnen ziekteverwekkers bij zich dragen die zij mogelijk overdragen bij een tekenbeet. Ook kan een tekenbeet leiden tot milde huidirritatie en ontsteking. In Nederland komen verschillende soorten teken voor:

• Schapenteek (Ixodes ricinus). De schapenteek is de meest voorkomende teek in Nederland. De schapenteek kan de Ziekte van Lyme (Borrelia Burgdorferi bacterie) overbrengen. De verschillende levensstadia van de schapenteek gebruiken andere gastheren om zich te voeden. Zo voeden de larven zich meestal met bloed van knaagdieren en vogels, en soms ook van onze huisdieren. Nimfen komen voor op een de meeste zoogdieren en vogels. De volwassen teken voeden zich voornamelijk op grote zoogdieren, zoals herten en zwijnen, maar ook op honden en katten. Mensen kunnen door alle stadia besmet raken.
• De Dermacentor reticulatis teek komt van oorsprong voornamelijk voor in (sub)tropische gebieden, maar heeft zich op dit moment ook permanent gevestigd in Nederland. Deze teek kan de ernstige ziekte Babesiose overbrengen op uw hond. De gastheren van de Dermacentor teek zijn voornamelijk knaagdieren en honden.
• Bruine hondenteek (Rhipicephalus sanguineus). De bruine hondenteek komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar wordt door vakantiegangers mee terug naar Nederland gebracht. De teek voedt zich bijna alleen op honden en kan de voor honden gevaarlijke ziekten Babesiose en Ehrlichiose overbrengen.

Hoe vaak dient mijn hond tegen teken behandeld te worden?
De meeste teken zijn van maart tot eind oktober actief. Gedurende deze periode is het erg belangrijk om u hond preventief te behandelen met tekenmiddelen om tekenbeten en ziekteoverdracht te voorkomen. Er zijn vele soorten tekenmiddelen beschikbaar. Zo zijn er spot-on toepassingen (pipetten) die over het algemeen maandelijks moeten worden toegediend. Verder zijn er sprays, tekenbanden en shampoos die in werkingsduur variëren van 1 week tot wel 8 maanden tegen teken. Ook zijn er middelen die zowel tegen teken als vlooien werken. Afhankelijk van uw eigen situatie kunt u het middel kiezen wat het beste bij u past.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief