Kalmerende signalen

Kalmerende signalen, de levensverzekering van de hond. Om uit te groeien tot sociaal goed functionerende honden, met het vermogen conflicten te vermijden of op te lossen, is het van groot belang dat honden, op weg naar volwassenheid,veelvuldig contact hebben met soortgenoten en mensen. Op die manier kunnen zij samen de belangrijkste communicatieve vaardigheden en lichaamssignalen ontwikkelen. Kalmerende signalen worden al gebruikt bij honden vanaf 8 weken leeftijd.

Honden kunnen namelijk in gevaarlijke of moeilijke situaties een conflict voorkomen door kalmerende signalen te geven. Of ze kunnen zichzelf ermee kalmeren. Sommige honden missen deze communicatieve vaardigheden, welke de taal van de hond is. De oorzaak hiervoor ligt vaak bij de mens, als je namelijk deze signalen niet begrijpt ligt het voor de hand de hond te straffen, gebeurt dit regelmatig dan durft de hond ze vervolgens niet meer te gebruiken.

Kalmerende signalen zijn er namelijk juist op gericht om te ontspannen, de afstand te verkleinen. Het is het kalmeren van emoties, zoals angst, stress, boosheid of andere omstandigheden die kunnen leiden tot een conflict , zowel bij ons als bij andere honden. Maar als het voor de hond niet lukt met kalmerende signalen te communiceren dan kunnen er dreigsignalen worden gebruikt zoals grommen. Je wilt dan namelijk als hond de afstand vergroten, de andere hond of mens wegjagen.

Er zijn zo’n 30 kalmerende signalen, dit is afhankelijk van de hond en in welke situatie bevindt de hond zich? Een paar voorbeelden zijn;
Het wegdraaien van de kop, wegdraaien van het lichaam, likken van de neus, geeuwen, schudden, langzaam bewegen, lip likken, in een bocht lopen.

N.b; Bovenstaande signalen kunnen ook heel kort of heel snel worden gegeven door de hond. Ook u als eigenaar kunt deze signalen naar de hond inzetten om deze te kalmeren!

BRON: TURID RUGAAS 

Voor honden vanaf circa 6 maanden.

 

U kunt doorstromen uit de puppycursus of  als uw hond nog geen cursus heeft gehad. In deze cursus ligt de nadruk op het (verder)  begeleiden in de opvoeding van uw hond. Uw hond gaat zich qua karakter en door de puberteit namelijk verder ontwikkelingen in zijn of haar gedragingen en zintuigen. Ik ga u sturen in hoe u omgaat met deze prikkels, gedragingen en de puberfase en hoe de hond sociale vaardigheden blijft aanleren op een hondse en vriendelijke manier. Nog steeds gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen.  Ook is deze cursus zeer geschikt voor buitenlandse honden, Waar ik veel ervaring mee heb, (ik heb zelf namelijk ook drie buitenlandse honden) of honden die nog geen cursus hebben gehad.

 

Wat leert de hond verder; wandelen zonder trekken, hier komen, laag blijven, de wacht, zit, af en andere vaardigheden zoals o.a. de communicatie van de hond, we gaan hersenwerk laten doen en een behendigheidstoestel(en) wordt ingezet.

 

De cursus bestaat uit 8 lessen van 50 minuten, max 7 cursisten.
Kosten € 102,50 inclusief theoretische informatie. (incl 21% BTW)
De basiscursus wordt gegeven op maandagavond van 20.30 tot 21.20,  op woensdagochtend van 11.30 uur tot 12.20 uur of donderdagavond van 20.30 tot 21.20 uur.

 

Contact

Voor meer informatie, vragen en/of voorwaarden: bel of mail mij gerust!

Aanmelden

Wat kan ik voor u en uw hond(en) betekenen?
Meldt u hieronder aan.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief