Nieuws

Ontaard spel, verergert problemen snel

Gebrek aan spel kan problemen opleveren. Honden spelen niet altijd als ze samen loslopen. Ontspannen loslopen is prima! Als honden niet spelen, hoeft dat geen probleem te zijn. Honden lopen namelijk ook heel vaak samen ontspannen los, zonder dat ze spelen. Ze lopen dan samen op, snuffen samen, etc. Dat kan heel prima en gezellig voor ze zijn. Er hoeft niet altijd gespeeld te worden. Sommige honden spelen nooit, maar hebben het toch goed samen.

 

ontaars spel

Ontaard spel levert de problemen op

 Wanneer gaat het dan mis? Als er wel een duidelijke interactie is tussen twee of meer honden, zonder dat er sprake is van spel. Het is belangrijk om deze situaties te herkennen. Daarom sommen we hier een aantal risicovolle situaties op. We geven daarbij ook weer waarom de situatie onwenselijk is.

 

1. Spel dat spel lijkt, maar geen spel is
Soms lijkt het spel als honden interactie hebben, maar is het dat niet. Er wordt dan te weinig of niet gepauzeerd, er zijn geen of weinig rolwisselingen, de bewegingen zijn niet onhandig of overdreven. Rent een hond bijvoorbeeld heel hard achter een ander aan of staat een hond al lang over een andere hond heen die in zijn nek gebeten wordt? Zonder dat je de signalen van spel ziet? Grote kans dat hier geen sprake is van spel!

Spel geeft opwinding. Denk maar eens aan een wedstrijd bij mensen. Door die opwinding kan een situatie relatief snel explosief worden. Wat spel leek, kan dan snel omslaan in een soms ernstig gevecht. Dat kan leiden tot nare verwondingen, maar ook trauma’s. Gedrag van een hond kan na een incident voorgoed of voor langere tijd veranderen. Zo kan een hond angstig worden en/of agressief. Niet leuk voor de baas, niet goed voor de hond.

 

2. Groep versus enkeling
Honden kunnen zich in een groep anders gedragen. Mensen hebben dat ook. Denk maar aan hooligans die als groep een spoor van ellende achter zich laten. Zou je een van hen apart spreken, dan kan dit een alleraardigste jongen (of meid) zijn die soms over zichzelf zegt ‘Ik snap niet dat ik dat toen met de groep heb gedaan’. Als honden als groep opereren, kunnen ze ook verder gaan dan anders en een andere hond erg beschadigen.

Daarnaast kan een hond ook slachtoffer worden van het zich richten -en overdreven focussen- van een groepje op één hond. Ook als daarbij geen escalatie plaatsvindt, kan dat voor die ene hond erg onaangenaam of zelfs traumatisch zijn. Vergelijk het maar met een groepje jongeren dat ‘de pik heeft’ op een enkeling.

 

3. Onder “controle staan”
Soms heeft niet een groepje honden, maar één hond ‘de pik op’ één andere hond. Die ene hond wordt dan constant achterna gelopen en/of geblokkeerd, bereden of aangeduwd door de andere hond. Wegkomen lukt bijna niet. Dit is geen spel.

Bovendien is het erg vervelend voor de hond die op deze wijze ‘op zijn kop gezeten’ wordt. Voor de hond die het gedrag uitvoert is het ook niet gezond. Hij is niet bepaald ontspannen op zo’n moment.

 

4. Oefening baart kunst, ook bij ongewenst gedrag
Wat je oefent, daar word je goed in. Dat geldt voor gewenst en ongewenst gedrag. Tijdens spel oefenen honden allerlei gedrag. Juist spel heeft voor mens en dier ook als functie om je te trainen.

Stel dat een hond tijdens spel steeds hapt of bijt in de andere hond. Vraag je dan af of je wel wilt dat je hond daarin goed wordt. Zeker als je hond ook neigt naar happen en bijten in bijvoorbeeld kinderen, is dit niet gedrag wat je je hond wilt laten oefenen.

Samengevat is het belangrijk om situaties die een probleem kunnen zijn of worden op tijd waar te nemen. Dat betekent dat je dus juist als honden interactie hebben met elkaar goed moet opletten. Bij het eerste begin van een problematische actie kun je honden vaak nog gemakkelijk scheiden. De honden bij je roepen en als baas elk een andere kant op lopen is dan vaak al genoeg. Oplettendheid en op tijd ingrijpen zijn dus een gouden greep bij het voorkomen van ongewenste situaties en gedrag!

 

Foto: Sieneke Groenman
Gepubliceerd op: hondenbescherming.nl

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief