Nieuws

Leiderschap veel besproken….

leiderschap nieuwsbriefWat mag je verwachten van een leider? Juist: leiderschap! Een goed leider heeft visie, geeft richting, motiveert, zorgt voor veilige omgeving en stabiliteit. Eén van de redenen om leiding te gaan geven is toch anderen te ondersteunen in het zo optimaal mogelijk functioneren? Als werknemer kan je kiezen. Wil je voor deze leider werken of niet? Bevalt je de leiderschapsstijl, de wijze waarop het management stuurt? Veel honden hebben deze keuze niet, hun ‘baas’ heeft hen gekozen.

Stuurloze Chico; Zo ook ook bij Chico. Chico heeft wel een ‘baas’, maar diens leiderschappstijl, is bepaald niet passend bij hem. Zijn baas wil hem vrijheid geven, vrijheid die Chico neemt door fietsers en brommers na te jagen, spelende kinderen omver te kegelen en alles wat voor zijn neus komt naar binnen te werken. Chico is stuurloos en overprikkeld. Hij heeft misschien wel vrijheid, maar kan deze niet genieten. Chico laat ons zien dat het ontbreken van leiderschap net zo destructief kan zijn als slecht leiderschap.

Een groep heeft een leider nodig
Goed leiderschap is noodzakelijk en begint met de eigen ‘groep’: de groep die een hondenbaas met zijn hond(en) vormt. Een hond verwacht leiderschap. De natuur heeft honden zo geprogrammeerd. Simpelweg omdat een groep die als goed geoliede machine samenwerkt, meer overlevingssucces geniet.

Goed leiderschap biedt kansen
Honden die stuurloos door onze drukke samenleving moeten manoeuvreren, hebben het niet makkelijk. Er liggen veel verleidingen op de loer waarvan de hond niet altijd het gevaar ziet. Spelend een drukke weg oversteken? Van alles opeten? Enthousiast springen tegen het kleine kind dat gillend naar zijn ouder rent? Een goed leider leidt zijn hond door die wereld van verleidingen en biedt zijn hond rust. De hond kan dan zowel hond zijn, als dat hij veilig is. Vrijheid en grenzen gaan samen in het leven.

Is ‘geen leiderschap’ een optie?
Leiderschap heeft lang als doel gehad het in stand houden van de hiërarchie. Vandaag de dag echter, experimenteren organisaties met het schrappen van management. Een ommezwaai. Maar het betekent niet dat een organisatie stuurloos of zonder visie is. Het gemeenschappelijk doel is duidelijk en iedereen draagt zijn steentje bij in het proces. Deze processen ongefundeerd omzetten naar hondenland, leidt tot verliezers. Hond en hondenbezitter verliezen erdoor hun plaats in de samenleving. Een hond die zijn eigen koerst bepaalt is voor zichzelf en de groep onveilig. Het gevolg: meer ongelukken, minder losloopgebieden, meer klachten, meer kosten. Minder plezierig ervaren hondenbezit, minder gezondheidsvoordelen. Zolang de discussie die gevoerd wordt gaat over ‘wel of geen leiderschap’ en voor- en tegenstanders stelling nemen, is de hond de dupe.

Een gemiste kans; Er is zo veel meer te bepraten als we de discussie verleggen naar wat góed leiderschap inhoudt.
Goede leiders in de mensenwereld zijn flexibel in hoe ze leiding geven. Wie ze leiding geven, bepaalt hóe ze dat doen. Efficiënt en plezierig leiderschap richt zich op degenen die geleid worden, niet op de leider. Modern management vertrouwt de ruime meerderheid van zijn team en stuurt hen enkel aan op output. Een kleine minderheid heeft meer sturing en begrenzing nodig. Leiders die hun vak verstaan, passen hun acties aan, aan wat hun mensen laten zien en nodig hebben.
Dieren domineren brengt ons niet de relatie die we zoeken. Stuurloos ‘opvoeden’ evenmin. Wil je een goede hondenbaas of diertrainer zijn? Geef dan structuur om veiligheid te waarborgen en geef vrijheid waar de hond het aankan en het voor de groep acceptabel is. Bedien je van diverse stijlen van leidinggeven.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief