Nieuws

Stress bij de hond wat gebeurt er?

Cortisol komt vrij wanneer een hond ‘over gestimuleerd’ wordt. Het kan wel 72 uur duren voordat de cortisol weer helemaal uit het systeem van de hond verdwenen is. Dus wanneer je termen hoort zoals “trigger stacking” dan moet je 2 a 3 dagen in acht nemen en niet 10 tot 15 minuten zoals de meeste mensen denken.

Onderzoek toont aan dat athleten verhoogde waarden van cortisol hebben. Dit zou kunnen verklaren waarom het zo lijkt te heersen in de agility wereld.

 

Er zijn verschillende oorzaken voor hoge cortisolwaarden bij honden:

  1. stress
  2. De ziekte van Cushing. Daarbij kan een gezwel in de hypofyse er voor zorgen dat een bijnier te veel cortisol aanmaakt.
  3. Het gebruik van corticosteroïde medicijnen

 

Wat kan je doen tegen te veel cortisol?

Leer je hond om rustig te blijven. Zorg er voor dat je hond kan omgaan met situaties die je dagelijks tegenkomt. Hou ook rekening met wat je hond wil en aankan. Dit kan met bepaalde oefeningen.

Veel mensen willen bijvoorbeeld overal met hun hond kunnen wandelen, naar drukbezochte hondenparken kunnen gaan en ook meedoen aan een hondensport of andere evenementen.

Wat gebeurt er nou precies als de stress bij een hond oploopt? Dit plaatje geeft het heel duidelijk weer, stress kan leiden tot agressief gedrag.

Stel jezelf de vraag “wat wil mijn hond?” Misschien wil jouw hond wel gewoon in de tuin spelen omdat dat een rustige en veilige plek is zonder angsten.

Dit is ook waarom sommige mensen hun hond niet goed kunnen helpen om met stress om te gaan. Een hond die al alert is, vol met stress, zal alleen maar meer en meer gestrest raken als er te veel van wordt gevraagd. Als dit te vaak en te kort achter elkaar gebeurt zullen de cortisol-waarden oplopen. Een hond krijgt dan niet genoeg tijd om te herstellen naar een normale waarde en om voldoende te uit te rusten.

 

ActiveLife

Ons supplement ActiveLife kan ook goed helpen bij het omgaan met stress. De Ashwagandha die er in zit kan de cortisolwaarden met wel 28% verlagen en gaat bij dagelijks gebruik ook vermoeidheid tegen. Ook de Rozenwortel (Rhodiola Rosea) is een geweldig adaptogeen dat psychische en lichamelijke problemen door stress tegengaat.

Magnesium is daarbij een goede aanvulling omdat honden met stress snel een tekort daarvan opbouwen. Een tekort aan magnesium kan leiden tot onrust, vermoeidheid, spierspanning en een slechte weerstand.

Verkrijgbaar bij LUPO a 39,95 

Daarnaast kan ik u hierin bij staan om uw hond te helpen stress te reduceren. Dit kan d.m.v. de cursus Bewust in contact of een gedragsconsult of priveles. Neem gerust vrijblijvend contact op.

Bronnen:

Cortisol Levels In Hair Reflect Behavioural Reactivity Of Dogs To Acoustic Stimuli :Department of Animal Production, Faculty of Veterinary Medicine, University of Bari “A. Moro”, Strada Prov.le per Casamassima, Km 3 – 70010 Valenzano, Italy.

Cortisol — Its Role in Stress, Inflammation, and Indications for Diet Therapy: By Dina Aronson, MS, RD, Today’s Dietitian, Vol. 11 No. 11 P. 38

het artikel is een vrije vertaling (met eigen aanvullingen) van:

http://www.sportdogtrainingcenter.com/aggression-cortisol/

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief