Nieuws

Eindelijk!! Verbod op ‘schokhalsband’ voor honden

stroomband

Met zo’n elektronische halsband kunnen hondenbezitters hun huisdier op afstand een schok geven. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om honden te laten luisteren. Maar zo’n pijnprikkel is daar volgens het kabinet niet voor nodig. Je hond iets aanleren kan ook zonder een elektronische schok en bovendien wordt het dier met zo’n onverwachte pijnprikkel belemmerd in het natuurlijke gedrag.

Uitzondering
Het kabinet maakt wel een uitzondering voor hondeninstructeurs of andere specialisten die dit soort apparatuur gebruiken om gevaar voor anderen te voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hondengeleiders van de politie, die het middel inzetten om de veiligheid van anderen te beschermen.
Het besluit komt als een ‘fijne verrassing’ voor Joyce Plenter van de Sophia-Vereeniging. Ze is erg blij met het besluit: “Wij zijn hier al jaren tegen. Het is geen positieve manier om honden wat te leren. Bedenk zelf maar wat je ervan zou vinden als je steeds een schok zou krijgen bij alles wat je verkeerd doet.”

Angstig
Het middel zou volgens Plenter ook niet effectief zijn: “Honden worden er juist angstig van. Een hond blaft bijvoorbeeld niet voor niets. Met zo’n schok bestrijd je de oorzaak van het probleem niet.” Deze man probeerde de elektronische halsband op zichzelf uit: dit zouden meer mensen moeten doen vindt ik …

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief