Nieuws

Waarom springen honden tegen mensen op?

Oh nee, niet alweer dominantie!

Een andere verklaring voor het opspringen is die van dominantie. De hond zou met het opspringen duidelijk willen maken dat hij de roedelleider is, dat hij hoger in rang staat dan zijn eigenaar of het bezoek. Gelukkig weten we inmiddels beter.

Een advies wat dan vaak gegeven wordt, is dat je de hond straal voorbij moet lopen en compleet moet negeren, zelfs oogcontact is uit den boze. Dit is een achterhaalde gedachte en het doet geen recht aan onze honden. Een hond is blij als jij thuiskomt en die emotie mag hij tonen en het is voor de hond ook prettig als jij die emotie erkent en laat zien dat ook jij blij bent hem weer te zien. Als je je dat realiseert, dan zie je ook in dat negeren en straal voorbij lopen een absurde manier van omgaan met elkaar is.

Honden zijn niet bezig hoger in rang te komen. Ze willen juist op een prettige manier contact met mensen hebben. Dat ze in hun enthousiasme wild tegen mensen opspringen en daarbij soms kinderen omver gooien is allesbehalve gewenst, we gaan de hond daarom leren hoe hij mensen op een prettige manier kan begroeten.

Beter voorkomen dan genezen

Het opspringen tegen mensen is gedrag wat we zelf vaak onbewust (!) beloond hebben. We hebben dit gedrag vaak beloond door de hond aandacht te geven. Als een pup tegen je opspringt, dan is het bijna onmogelijk dat te weerstaan. Dat lieve snoetje, zo schattig! Natúúrlijk geef je de pup een aai en een knuffel wanneer hij op twee achterpootjes tegen je aan staat. De pup leert dat opspringen iets prettigs oplevert, de pup wordt groter en groter en blijft dit gedrag herhalen. Op een bepaald moment vind je het niet prettig meer als je hond 40 kilo weegt en met modderpoten tegen je opspringt. Je vraagt je af hoe je hier óóit weer vanaf komt.

Het is dus zaak van pup af aan het opspringen niet te belonen. Voorkom dat je pup tegen je opspringt en geef alleen aandacht wanneer hij je begroet met bijvoorbeeld 4 pootjes op de grond.

Aan!! leren door ander gedrag aan te leren n.l. laag blijven

Stel jezelf de vraag; wat wil je dat je hond wél doet om jou te begroeten? Je kunt “vier poten op de grond” óf zitten als criterium stellen. Maak hierin een consequente keuze. Sommige honden, met name senioren, vinden zitten niet altijd fijn, kies dan voor de andere optie. Ga eerst aan de slag met de mensen in jouw huishouden. Ieder lid van het gezin houdt zich aan de afspraak;

JONGE HONDEN; NEGEER DE HOND, DRAAI DIRECT WEG, EN GEBRUIK JE HANDPALM RICHTING DE HOND ALS TEKEN STOP, WAT DE HOND BEGRIJPT.

HONDEN WELKE HET NIET JUIST HEBBEN AANGELEERD, GEWENST GEDRAG AANLEREN;;

 • Vraag een gezinslid te assisteren bij de training, hij speelt de bezoeker
 • Jij wacht met jouw aangelijnde hond op de bezoeker die binnen komt
 • Vraag je hond te gaan zitten
 • De bezoeker loopt rustig (!) naar jou en je hond toe
 • Mocht de hond opstaan en aanstalten maken om op te springen, dan zet de bezoeker een aantal stappen terug
 • Vraag je hond weer te gaan zitten
 • De bezoeker nadert weer
 • Herhaal dit totdat de hond uit zichzelf blijft zitten en niet meer omhoog gaat bij toenadering
 • Als de hond blijft zitten, dan kan de bezoeker de hond begroeten en belonen

Iedereen in het gezin zal dit consequent moeten gaan oefenen. Herhaal, herhaal, herhaal, totdat je hond vanzelf niet meer opspringt en heeft geleerd dat met vier poten op de grond óf zitten een beloning oplevert.

Zoals je in de eerste paragraaf hebt gelezen, begroeten honden elkaar door neus aan neus te staan en te snuffelen. Als jouw hond dat prettig vindt, dan kun je iets aan de begroeting toevoegen. Zodra de bovenstaande oefening geslaagd is en je hond écht niet meer opspringt, kun je bijvoorbeeld op je hurken gaan zitten en ‘dichtbij’ begroeten, neus aan neus.

Bezoek instrueren

Het trainen van een hond is relatief makkelijk. Iedereen in het gezin instrueren is ook goed te doen. Het moeilijkste deel komt nog: met het trainen van bezoek. Iedereen die op bezoek komt, zal consequent op dezelfde manier moeten reageren op je hond. Je zult ze moeten instrueren volgens bovenstaande training en dat ze je hond alleen aandacht mogen geven zodra hij zit of met vier poten op de grond staat. Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk is dit nog een hele klus.

Ga je de loodgieter die 1x per jaar de CV komt controleren dit ook allemaal uitleggen? En hoe leg je dit uit aan kinderen die plotseling over de vloer komen? Of de huisarts die op huisbezoek komt? In sommige gevallen is het handiger om je hond dan even in een andere kamer of naar buiten te doen, zodat hij niet de fout in kan gaan, want iedere keer dat het opspringen beloond wordt is een stap terug in je training.

Wat je absoluut niét mag doen

 • Blijf bij thuiskomst zelf ook kalm. Honden spiegelen vaak ons gedrag. Dus als jij bij binnenkomst al hysterisch met hoge en luide stem je hond gaat roepen en op en neer gaat springen van vreugde dan kun je verwachten dat je hond dit ook gaat doen.
 • Er zijn mensen die zullen zeggen dat ze het niet erg vinden als de hond tegen hen opspringt. Laat dit niet toe! Hiermee houd je het gedrag bij je hond in stand.
 • Straf je hond niet tijdens het opspringen. Adviezen als knietje geven of in de voorpoten knijpen mogen in de prullenbak. Jij bent zijn vriend en jij hoort hem veiligheid te bieden. Het is voor de vertrouwensband niet bevorderlijk je hond pijn te doen, zeker niet op het moment als hij blij is jou te zien. Leer hem daarom liever een alternatief gedrag aan zoals zitten of staan op vier poten.

Heb veel geduld

Bedenk dat het opspringen tegen bezoek al misschien wel jaren succes heeft gehad voor je hond. Dat is hij niet snel vergeten. Je zult de oefening daarom vaak moet gaan herhalen met verschillende mensen zodat het oude gedrag (opspringen) als het ware wordt overschreven door het nieuwe gedrag (zitten of op vier poten staan). Zeker bij een hond die heel uitbundig is, zal er intensief geoefend moeten worden. Blijf consequent. Het gaat dan zeker lukken!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief