Nieuws

Vuurwerkangst

De jaarwisseling begint weer te naderen. Voor ons is december een feestmaand, maar voor sommige honden en katten zijn vooral de dagen rondom oud en nieuw een jaarlijks terugkerend trauma. Voor en tijdens de jaarwisseling worden veel huisdieren ernstig gehinderd door alle geluiden die op hen afkomen, oftewel vuurwerkangst.

 

Hoe herkent u (vuurwerk)angst bij uw huisdier?vuurwerkangst

Kenmerken van angst bij de hond en de kat zijn onder andere een lage houding, staart tussen de poten houden, vluchten, wegkruipen of zelfs dwangmatig rondjes gaan lopen. Ook kan er sprake zijn van een versnelde ademhaling, hijgen, piepen, kwijlen, rillen, niet meer naar buiten willen of geen eetlust meer hebben. Als u uw huisdier hier (deels) in herkent, kan hij of zij last hebben van vuurwerkangst. Deze angst kan ontstaan zijn door een nare of zelfs traumatische ervaring met vuurwerk of een ander hard geluid. Het kan ook aangeleerd gedrag zijn, door het onbedoeld bevestigen van angst door een dier te troosten na een schrikreactie.

Niet alle dieren zijn in een gelijke mate angstig: vuurwerkangst is ras- en individuafhankelijk. Hondenrassen die een scherp gehoor hebben, zoals collie-achtigen, zijn erg gevoelig voor geluid en zijn daardoor gevoeliger voor het ontwikkelen van vuurwerkangst. Jachthonden kunnen echter vaak beter met harde geluiden omgaan, omdat ze vaak gefokt zijn om mee op jacht te gaan. Als eigenaar heeft u echter een grote invloed op uw dier en u kunt helpen om vuurwerkangst bij uw dier te voorkomen of te verminderen!

Het is dus niet nodig dat uw huisdier zo angstig is! Ons advies is daarom tijdig raad te zoeken zodat u optimaal kunt worden geholpen bij de aanpak, maar vooral het vóórkomen van vuurwerkangst
Kortom een nuttige lezing voor nu en de toekomst.

Op 28 oktober organiseert Hondenschool LUPO een lezing over dit onderwerp.
Van 13.00 tot 15.30 uur.
In t Knooppunt in Everdingen Graaf Florisstraat 4 a
Kosten € 25,00

Deelnemen? U kunt zich aanmelden via de site, vermeld u s.v.p. bij opmerkingen; lezing vuurwerk.
Maakt u s.v.p. de kosten over op NL91RABO 0134507541 o.v.v. vuurwerklezing en de naam van uw hond. Na ontvangst van uw betaling bent u verzekerd van een plek!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief