Nieuws

Stoppen van ongewenst gedrag

Maar wat dan wel?

Zijn er alternatieven voor straf? Je zou denken dat het stoppen van gedrag altijd gepaard moet gaan met een vervelende consequentie. Gelukkig zijn er een aantal wetenschappelijk onderbouwde manieren om gedrag te stoppen of te doen afnemen zonder een hond pijn te doen of te intimideren. Hieronder zetten we 4 alternatieven voor je op een rij.

  1. Manage de omgeving

Het klinkt te simpel voor woorden, maar een kleine aanpassing in de omgeving kan er al voor zorgen dat het ongewenste gedrag niet meer voorkomt. Wil je niet dat je hond steeds naar boven gaat en op je bed gaat slapen? Plaats een traphekje. Wil je niet dat je hond steeds de prullenbak leeg gooit als je van huis bent? Koop een andere prullenbak, doe de deur naar de keuken dicht of plaats ook hier een traphekje in de deuropening. Je kunt jezelf héél veel ergernis besparen door dit soort kleine ingrepen in de omgeving te doen. Trainen kost veel tijd en kunde en in dergelijke gevallen hoef je helemaal niet te trainen en je hond ook niet te straffen omdat hij simpelweg de fout niet in kan gaan.

  1. Doof het gedrag uit

Dit heet met een Engelse term extinction, uitsterving. Gedrag, ook onprettig gedrag, wordt vaak in stand gehouden door bekrachtiging. Er is dus altijd een beloning in het spel. Het is zaak om te ontdekken wat die beloning is. Springt je hond steeds op tegen bezoek, dan is aandacht vaak de beloning voor dit gedrag. Schooien aan tafel is ook een hele hardnekkige, welke jij zelf bewust of onbewust in stand houdt. Dergelijke ongewenste gedragingen blijven bestaan omdat er altijd wel een keer een beloning volgt. Wil je het gedrag laten uitdoven, dan zul je consequent moeten zijn en sterk in je schoenen moeten staan om ervoor te zorgen dat het gedrag niet meer beloond wordt.

  1. Beloon het gedrag wat je wél graag ziet

Wil je niet dat je hond tegen je op springt bij thuiskomst? Beloon hem dan zodra hij met 4 poten op de grond staat. De beloning hoeft niet per sé een click en een brokje te zijn, het kan ook het contact met jou zijn, want dat is ten slotte de reden waarom hij in eerste instantie omhoog springt. Wacht tot je hond met 4 poten op de grond staat, zeg laag en beloon met lekkers of een knuffel en zeg dat hij het goed doet. Dit wordt ‘differential reinforcement of alternative behaviour’ genoemd.

Elke nadeel heb zijn voordeel

Wijze woorden van Johan Cruijff. Want ook bij gedragsproblemen bij honden kun je het probleem omdenken; van een probleem een mogelijkheid maken.

Stel je irriteert je aan je hond, omdat hij steeds blaft als er iemand naar de voordeur loopt. Dit kan vervelend zijn, maar ook heel handig! Je hond vertelt je immers dat er bezoek is. En wat dacht je van inbraakpreventie? Inbrekers mijden huizen waar honden wonen. Honden zijn alert en merken al snel wanneer er iemand aan de deur rommelt. Eén keer blaffen en de inbreker zal het hazenpad kiezen. Je hond is een alarminstallatie!

Sommige mensen ergeren zich aan al het gesnuffel tijdens een wandeling. Ze willen doorlopen en hebben haast. Onze maatschappij is altijd gehaast, maar onze honden trekken zich daar niets van aan. Ze nemen de tijd en nemen de omgeving rustig in zich op. Jouw hond is in dat opzicht een leermeester. Volg het voorbeeld van je hond. Geniet van het moment. Het is voor je hond heel belangrijk en kalmerend.

We kunnen dit nog een stap verder zetten en van het probleemgedrag een beloning maken! Jouw hond vindt het geweldig om in het water te springen. Tijdens een wandeling blijft hij maar trekken aan de lijn: hij moet en zal het water in gaan. Jij vindt dit erg vervelend en straft je hond met een ruk aan de lijn zodra hij richting sloot of plas trekt. Maar wat als je het in het water springen gebruikt als beloning voor ander gewenst gedrag? Je wilt dat je hond zijn aandacht op jou vestigt en niet op de sloot. Voilà! Volgens het premack principle kun je dit gewenste gedrag belonen met hetgeen de hond graag wil doen; in het water gaan! Een grotere beloning kun je je hond niet geven! Als je dit vaak genoeg toepast, zal de hond steeds meer aandacht voor jou gaan krijgen, omdat het met een superbeloning wordt bekrachtigd!

Is straf echt zo erg?

De definitie van straf volgens wetenschapper Skinner is: een prikkel die de kans op herhaling van het gedrag doet afnemen. Dat kan dus van alles zijn en dat hoeft absoluut niet met pijn en dwang gepaard te gaan. Je kunt met je hand een stop-gebaar maken of hem op tijd uit de situatie halen. Het geeft alleen maar duidelijkheid dat iets niet mag. Ook het beëindigen van iets leuks kan als straf worden ervaren door een hond. Stel je pup bijt tijdens het spelen steeds in je handen en plotseling doet hij dat veel te hard, dan kun je het spelen op dat moment stoppen en later weer hervatten, de pup leert dan wanneer hij te hard bijt.

Maar bedenk wel; je hond hoort te leren wat je van hem verwacht en welk gedrag jij prettig vindt. Beloon hem daar dus voor! Geef je hond tweeledige feedback op zijn gedrag.

Let wel een pup moet AANLEREN wat wel en niet mag en niet AFLEREN!

Bronnen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief