Nieuws

Probleemgedrag?

Veel honden vertonen ongewenst gedrag, althans in de ogen van de eigenaar.
Maar is het wel ongewenst gedrag en wat doe je dan?
Leer je hond te lezen, qua gedrag, lichaamstaal en stress….

Verder kijken dan het gedrag van je hond

Onlangs zat ik op een terrasje aan de rand van een bosgebied. Het was een mooie, warme dag en het terras zat vol wandelaars en dagjesmensen. Een paar tafeltjes verderop ging een vrouw zitten met een klein hondje, Joey. Vanaf het eerste moment begon Joey te piepen. Hij keek zijn baasje steeds aan en begon op een bepaald moment ook nog aan de lijn te trekken richting het bos alsof hij het terras wilde ontvluchten.

De vrouw ging met veel geduld aan de slag om het gedrag van haar hondje om te buigen. Ze had brokjes bij zich en beloonde het hondje iedere keer als hij braaf op commando ging zitten; “Joey, zit”. Maar na een paar seconden begon hij weer te piepen en te trekken. “Joey, zit.” Dit gedrag herhaalde zich meerdere keren, maar na een aantal beloningen hield Joey toch op met piepen en trekken.

Nadat ze haar drankje op had, besloot de vrouw weer verder te wandelen. Joey begon nu wéér te trekken aan de lijn. Toen pas viel het kwartje. Bij de entree stond een drinkbak met water speciaal voor honden. Joey had na de wandeling in het warme weer dorst gekregen en wilde heel graag water!

Wat is het echte probleem?

De vrouw in bovenstaand voorbeeld ervaarde het piepen en trekken als een probleem. Ze wilde dat gedrag stoppen. Door gewenst gedrag te belonen hield het uiteindelijk op. Maar werd het probleem opgelost? Nee, eigenlijk niet. Het échte probleem was dat Joey dorst had.

Nu is dit een simpel voorbeeld, maar veel soorten gedragingen die wij als ongewenst ervaren hebben een andere oorsprong. Het is dus zaak te achterhalen wat de echte veroorzaker is van het probleemgedrag.

“The behaviour is not the diagnosis.” ~ Daniel Mills

 

Pijn

Gedragsprobleem: de hond gaat steeds liggen tijdens een wandeling. De eigenaar vindt de hond vooral erg lui en eigenwijs.

Het echte probleem: de hond blijkt na een medische controle erg veel pijn aan een poot te hebben en gaat bij voorkeur liggen om de druk op de poot weg te nemen.

Te veel prikkels

Gedragsprobleem: de hond luistert totaal niet!

Het echte probleem: de hond wordt afgeleid door allerlei interessante prikkels in de omgeving, denk aan geurtjes en andere honden. Kies een andere locatie die prikkelarm is dan zal hij vanzelf beter gaan luisteren.

Angst

Gedragsprobleem: de hond plast plotseling binnen in huis. Hij lijkt niet zindelijk meer te zijn.

Het echte probleem: de hond is erg geschrokken en bang van iets op straat en voelt zich daar niet meer veilig. Plassen durft hij niet meer op straat en kan niet anders dan zijn behoefte binnen doen.

Stress

Gedragsprobleem: de hond valt plotseling uit naar een gezinslid. De hond krijgt het stempel ‘agressief’.

Het echte probleem: de hond heeft deze dag al veel stress ervaren. Het stresshormoon cortisol is naar een hoog niveau gestegen (trigger stacking) en dit was de laatste druppel die de emmer deed overlopen; de hond viel uit. De hond is niet agressief, maar wil gewoon met rust gelaten worden.

Organisatie

Gedragsprobleem: de hond gaat steeds op de bank liggen. Volgens de eigenaresse is hij dominant en moet dit gedrag gestopt worden.

Het echte probleem: de mand van de hond staat op een onrustige plek bij de deur waardoor de hond steeds wakker wordt zodra er iemand binnen komt. De bank ligt bovendien veel fijner en de hond kan daar beter aan zijn slaap toe komen.

Gedragsprobleem: de hond jaagt achter konijnen aan.

Het echte probleem: jagen zit bij veel rassen in het genenpakketje. Je kunt er eigenlijk niet omheen, het is een intrinsieke behoefte. Als de hond deze behoefte heeft dan kun je bijvoorbeeld jachttraining gaan volgen zodat je hond zijn hobby onder begeleiding kan beoefenen.

Verveling

Gedragsprobleem: de hond sloopt spullen in huis zodra hij alleen thuis is.

Het echte probleem: de hond verveelt zich en gaat op zoek naar een bezigheid. Door te kauwen maakt een hond het hormoon dopamine aan, dit ontspant en geeft een goed gevoel. Zorg daarom altijd voor geschikt speelgoed (bijvoorbeeld een Kong) of een kauwsnack. Op die manier kun je je waardevolle spullen beschermen.

Trainingsprobleem

Gedragsprobleem: de hond vertikt het om de oefening te doen.

Het echte probleem: de oefening is niet goed opgebouwd. De hond begrijpt niet wat er van hem wordt gevraagd, omdat er bijvoorbeeld te grote stappen zijn gezet. Zet daarom één of meerdere stappen terug tot het moment waar je hond het nog wel begreep.

Wat is het echte probleem bij jouw hond?

Bovenstaand zijn slechts een aantal voorbeelden van wat er aan de hand kan zijn als je een probleem met je hond ervaart. Vaak ligt de oorzaak ergens anders. Als je niet weet waar het gedrag vandaan komt, dan kun je het eigenlijk ook niet goed oplossen.

Op de korte termijn kan een oplossing werken, maar het probleem zal steeds terugkeren. Kijk naar Joey op het terras. Het piepen en trekken stopte tijdelijk, maar zijn dorst werd niet weg genomen.

Wil jij achterhalen wat er aan de hand is bij je hond en kom je er zelf echt niet uit? Neem dan contact op: info@hs-lupo.nl

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief