Nieuws

Is jouw hond bang voor harde geluiden?

Veel dieren, dus ook honden, zijn bang voor harde geluiden. Uit onderzoek (Blackwell et al 2013) is gebleken dat 49% van de 383 ondervraagde hondeneigenaren aangeeft dat hun hond bang is voor harde geluiden zoals onweer, vuurwerk en geweerschoten. Deze honden zoeken steun, kruipen weg of bibberen. Blaffen kan ook een teken zijn van angst. Dit wordt vaak niet als zodanig herkend door hondeneigenaren, maar wanneer een hond blaft kan dat wel degelijk betekenen dat hij bang is.

Sommige honden herstellen zodra ze ontdekken dat er verder niet gebeurt na een harde knal, maar bij andere honden blijft de angst. In dat geval kun je spreken van een probleem wat aandacht verdient.

Angst voor geluiden kan verschillende oorzaken en oplossingen hebben. Deze zullen we in dit artikel bespreken.

 

Pijn als oorzaak van geluidsangst

Wanneer een hond bang is voor harde, onverwachte knallen zoals vuurwerk of onweer denken we niet snel aan pijn. Echter weten we nu dat er wel degelijk een verband is met het hebben van pijn en angst voor geluiden.

Gedragswetenschapper en dierenarts Daniel Mills heeft o.a. een groep honden bestudeerd waarvan men wist dat ze pijn hadden aan spieren, pezen en gewrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan artrose of reuma. In vergelijking met gezonde honden waren deze honden veel gevoeliger voor geluiden.

Door het schrikken verstijft de hond waardoor er extra druk op de spieren en gewrichten komt te staan. Men denkt dat de pijn op die manier heviger wordt en de hond vervolgens een gevoeligheid voor geluid gaat ontwikkelen. De hond heeft ten slotte slechte ervaringen met de geluiden opgedaan, een knal wordt opgevolgd door pijn.

De onderzoekers raden daarom aan om honden met geluidsangst regelmatig door een dierenarts te laten controleren. Vaak sluipt pijn er geleidelijk in en hebben we het niet eens door. Als jouw hond last heeft van pijn en de pijn kan worden weg genomen, dan kun je op die manier ook de geluidsangst wegnemen.

De kans bestaat echter wel dat het angstige gedrag ten aanzien van harde geluiden blijft, omdat de hond geleerd heeft dat geluid pijn als gevolg heeft. Dan is training zeker een mogelijkheid om de hond te leren dat hij niet meer bang hoeft te zijn voor harde geluiden.

Wanneer je hond al wat ouder is (4+) en nog nooit bang voor geluiden is geweest en nu plotseling wel, dan zou pijn wel eens een rol kunnen spelen.

 

Gebrek aan geluiden op jonge leeftijd

Honden die als pup weinig hebben meegemaakt kunnen op latere leeftijd snel schrikken en extreem gevoelig voor geluiden zijn. Wanneer een pup de eerste maanden van zijn leven in een gezinssituatie opgroeit met allerlei geluiden om zich heen zal sterker in zijn schoenen staan. Hij zal omringd worden door geluiden van een stofzuiger, een wasmachine, een pan die per ongeluk op de grond valt, de deurbel of de radio.

Honden uit de broodfokindustrie groeien vaak op in een schuur achteraf en horen weinig geluiden. Deze honden kunnen op latere leeftijd angst voor o.a. geluiden ontwikkelen.

 

Genenpakketje

Het is niet voor niets dat honden die later in de jacht gaan werken geselecteerd worden op karakter en standvastigheid. Ze gaan door het vuur en laten zich niet afschrikken door een knal van het geweer. Deze honden zijn in aanleg al behoorlijk stabiel en zullen niet snel een angst ontwikkelen voor harde geluiden. Een jachthond die extreem bang is voor harde geluiden, wordt niet snel ingezet om voor nageslacht te zorgen.

Foto: FORTEPAN / Székely Márton [CC BY-SA 3.0]

 

Bang voor geluid door een slechte ervaring

Een hond kan ook iets vervelends hebben mee gemaakt en dit associëren met een bepaald geluid. Zo kennen we een verhaal van een hond die per ongeluk tegen schrikdraad aan rende, omdat hij schrok van een geweerschot. In de buurt waren jagers actief. De hond associeerde vanaf dat moment de harde knal met de stroomschok.

 

Niet alleen geluid

Soms denken we dat een hond bang is voor ‘alleen maar’ een geluid, maar sommige geluiden gaan gepaard met allerlei andere prikkels. Onweer is meer dan alleen maar harde knallen. Er worden meerdere zintuigen geprikkeld wanneer het onweert; we zien bliksemschichten, voelen en horen harde wind, de luchtdruk verandert en we horen klaterende regen op het dak. Hetzelfde geldt voor vuurwerk wat gepaard gaat met een bepaalde geur en ook de luchtdruk die bij iedere knal voelbaar is. Bij een angst die multisensorisch is, kan het behandelen ervan uitdagender zijn.

 

Wat kun je doen om je hond te helpen?

In dit artikel hebben we nu mogelijke redenen beschreven waarom jouw hond bang voor geluiden zou kunnen zijn. Het weten van de oorzaak kan helpen bij het zoeken naar de juiste oplossing.

 1. Pijnmedicatie: ten eerste is het belangrijk om pijn als oorzaak van de angst uit te sluiten. Raadpleeg hiervoor je dierenarts. Indien je hond pijn heeft, dan is het noodzaak om de pijn weg te nemen.
 2. Training: met behulp van counterconditioning en desensitisatie kun je je hond stapsgewijs blootstellen aan geluiden. Echter dit komt nauw en als je het verkeerd of te snel doet, kan de angst verergeren. Het is daarom raadzaam een deskundige in te schakelen.
 3. Management: helaas niet altijd haalbaar, maar simpelweg veranderen van locatie kan het probleem al oplossen. Of wat dacht je van een ruimte geluiddicht maken? En wist je dat er speciale gehoorbeschermers voor honden bestaan?
 4. Angstmedicatie: in Nederland zijn meerdere middelen verkrijgbaar die ingezet worden bij stress of geluidsangst. Er bestaan voedingssupplementen, homeopathische middelen en medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dierenartsen kunnen op dit moment 2 middelen voorschrijven die geregistreerd zijn voor geluidsgevoeligheid bij honden en dat zijn Pexion en Sileo. Het middel Alprazolam werd voorheen ook bij o.a. vuurwerkangst voorgeschreven omdat het bij veel honden goed werkt, maar het is officieel niet geregistreerd voor dit doel. Lees hier meer over in het artikel over medicatie bij angst.
 5. Bied steun: bedenk dat steunen mag, je maakt de angst daarmee niet groter.
 6. In ons artikel over vuurwerkangst geven we veel tips om je hond te ondersteunen en welke voorbereidingen je kunt nemen. Veel van deze tips zijn ook toe te passen bij angst voor onweer.

Meer infomatie, hulp of medicatie nodig? Ik kan u hierbij van dienst zijn. Bel of mail mij gerust.

BV met PUUR nervo een homeopatisch middel tegen angst, stress en nervositeit. Werkt goed als u nu zou starten en met oud en nieuw verhoogd. In de decembermaand € 14,50 ipv € 16,50.

 

Referenties

 • Dogs with noise sensitivity should be routinely assessed for pain by vets
 • Lopes Fagundes, A. L., Hewison, L., McPeake, K. J., Zulch, H., & Mills, D. S. (2018). Noise sensitivities in dogs: an exploration of signs in dogs with and without musculoskeletal pain using qualitative content analysis. Frontiers in veterinary science, 5, 17.
 • Sherman BL, Mills DS. Canine anxieties and phobias: an update on separation anxiety and noise aversions. Vet Clin North Am Small Anim Pract (2008) 38:1081–106. doi:10.1016/j.cvsm.2008.04.012
 • Blackwell, E.J., Bradshaw, J.W.S., & Casey, R.A. (2013). Fear responses to noise in domestic dogs: Prevalence, risk factors and co-occurrence with other fear-related behaviour Applied Animal Behaviour Science
 • Gundogs and puppies that don’t like noise – what can you do about it
 • When should I introduce my puppy to gunfire?

Dit artikel is geschreven door Debby van Dongen,

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief