Nieuws

Hondenmassage werkt!

Massage werkt preventief en curatief

Het is voor iedereen bekend dat massage op de huid en het onderhuidse bindweefsel de bloed- en lymfecirculatie stimuleert en daarmee helpt afvalstoffen versneld af te voeren. Minder bekend is dat massage het zenuwstelsel en het hormoonstelsel activeert en reguleert, wat een sterke invloed heeft op de gemoedstoestand en mede het gedrag van de hond.

Met massage werken we ook nog een laag dieper, op de spieren. Naast de wetenschap dat massage de spieren kan ontspannen, zorgt het ook voor een betere doorbloeding en ontwatering, waardoor de spierspanning optimaliseert. Een in de spier ontstane ‘zwakke schakel’ zoals een verkleving, pijnpunt, verzuring of verkramping kun je daarmee wegmasseren. Nog een laag dieper heeft het indirect een gunstig effect op de werking van de gewrichten.

Massage kan daarmee preventief ingezet worden om spanningspatronen te voorkomen en curatief om de patronen te doorbreken. Het is daarmee een zeer nuttige combinatie met lichamelijke therapie, gedragstherapie en hondensport.

Bij probleemgedrag

Specifiek op gedrag zien wij meer gebeuren. Probleemgedrag zorgt ervoor dat een hond zich vaak extreem op zijn omgeving richt, waardoor alle energie naar het hoofd gaat. Er ontstaat spanning in het hoofd, wat doortrekt naar de rug. Als het gedrag meerdere keren op een dag voordoet, ontstaan door hormoonwerking allerlei voelbare en zichtbare spanningspatronen die het gedrag juist versterken. Hoogspanning in hoofd, nek en rug zorgen voor een alerte houding, een verhoogde spierspanning en koude plekken. Naast de sterke ontspannende werking van het zenuwstelsel en het hormoonstelsel, zorgt massage ervoor dat de hond meer bewust wordt van zijn lichaam. Ook leert een hond zich beter te kunnen concentreren in moeilijke situaties. Dat begint bij de focus op je handen en werkt uiteindelijk door op de concentratie in het algemeen, bijvoorbeeld bij training of sport. Een ander opvallend verschijnsel is dat massage honden leert om beter te communiceren met de omgeving. Door aanraking leer je de communicatiesignalen en mede de emoties van je hond beter kennen. Door onder de grens van de hond te werken kun je problemen als onzekerheid en angst(agressie) naar mensen, honden, geluiden of voorwerpen stap voor stap aanpakken.

Op zoek naar aandachtsplekken

Door regelmatig het lichaam af te voelen op aandachtsplekken, zoals kou- en warmte verschillen en spierspanning, kun je preventief maar ook curatief werken naar een ontspannen en gezond lichaam. De rug geeft daarbij de meest opvallende aandachtsplekken. Deze zijn veelal het kouder worden naar de staartaanzet toe en spierspanning ter hoogte van schouders en heupen. Je kunt dat voelen door je duim aan de ene kant van de wervelkolom te leggen en je vingers aan de andere kant. Beweeg ze rustig naar elkaar toe. Voel je dat de huid strakker wordt en de spieren stijver aanvoelen, dan heb je duidelijk een aandachtsplek gevonden. Zo’n plek is veelal makkelijk aan te pakken met een paar eenvoudige massagegrepen die je elke dag in een sessie van vijf minuten herhaalt. Zo kun je ook gericht te werk gaan bij lichamelijke problemen. Door de zwakke schakels goed in de gaten te houden en gericht te werk te gaan, kun je excessen voorkomen.

Bewustwording van het lichaam

Naast het gericht te werk gaan op specifieke aandachtsplekken, wordt er veel gewerkt met het meer bewust worden van het gehele lichaam met verschillende strijkingen. De hond wordt hierdoor zekerder in handelen en kan zich beter concentreren. De harkstrijking is daarbij een zeer geliefde massagetechniek. Werk daarbij aan een zijde van de hond met een harkbeweging met je vingers vanaf de buik naar de rug. Je ene hand volgt na de andere hand. Naar je toe maak je de harkbeweging, van je af strijk je alles weer glad. Je kunt de techniek ook gebruiken aan beide zijden van de hond. Je werkt dan vanaf de borst naar de rug en daarna van de buik naar de rug. Je merkt snel genoeg of de hond hierdoor ontspant.

Let wel op, massage is nooit een vervanging voor het advies van een medisch specialist of gedragsspecialist.

Opleidingen en workshops

Omdat massage ‘werkt’, bestaat er sinds 2009 een opleiding voor masseurs en massagetherapeuten.

De oprichters met ruime ervaring hebben dat vertaald in 3 opleidingsmodules waarin je op maat je eigen opleidingsniveau kunt doorlopen. In module 1, Kynologisch Masseur Basis, leer je naast het goed uitvoeren van de massagetechnieken, een hond op gepaste wijze te benaderen en hem uitgebreid te observeren en palperen.

Tevens krijg je een basis mee voor het werken met klanten. Om het nut van massage goed te kunnen uitleggen aan een klant, leer je ook veel over de verschillende lichaamsprocessen. Tijdens de opleidingsdagen werken we ook op elkaar, om zelf te ervaren wat massage met je kan doen. Zo kun je de hond nog beter leren begrijpen!

Kynomassage geeft regelmatig workshops in onze eigen ruimte of op locatie gericht op hondenmassage en thema gerelateerde onderwerpen, zoals EHBO, bewegingsleer en sportverzorging. In de dagworkshop ‘Ontspanningsmassage voor honden’ leer je je eigen hond een ontspanningsmassage geven in een kleine groep van maximaal 5 deelnemers met honden.

Waar vind je een goede hondenmasseur?

Heb je interesse in een ontspanningsmassage of probleemgerichte massage voor je hond?
Op de website van Beroepsvereniging Kynologisch Masseurs en Therapeuten “Palpabel” vind je gecertificeerde en gediplomeerde masseurs en massagetherapeuten.

Credits; Dit artikel is geschreven door Judith Hofmann, Kynologisch Massagetherapeut bij Kynomassage

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief