Nieuws

HET GELE LINTJE/ BOTJE

Er is de laatste tijd veel over gesproken, het gele lintje. Het gele lintje geeft aan dat de hond afstand nodig heeft van andere honden en mensen, dit kan omdat de hond niet met andere honden overweg kan maar bijvoorbeeld ook vanwege een gezondheidsprobleem, loopsheid etc.
Wat zijn de voor- en nadelen van het gele lintje?

Voordelen

Het is voor iedereen meteen duidelijk dat een hond meer afstand nodig heeft, je hoeft mensen niet meer zo vaak te vragen hun hond aangelijnd te houden. Het kan zijn dat een hond uit het asiel nog erg bang is voor de wereld en de kennismaking met andere honden en mensen rustig moet verlopen. Het is natuurlijk wel van belang dat iedereen, zowel hondeneigenaren als niet-hondeneigenaren, begrijpen waar het gele lintje voor staat!

Nadelen

Hoewel het gele lintje niet alleen is bedoeld voor honden die agressief zijn naar andere honden kan het gele lintje bij een langslopende hondeneigenaren (onbewust) een schrikreactie opwekken; “Er is iets mis met die hond”. Natuurlijk hoeft een hond met een geel lintje helemaal niet agressief te zijn, loop gewoon rustig met jou hond langs de hond met het gele lintje, negeer de hond en blijf rustig en assertief; geen rede voor paniek! Je kunt natuurlijk ook altijd aan de eigenaar van de hond vragen waarom hij een geel lintje heeft.

Het gele lintje is een prima initiatief om duidelijk te maken dat een hond meer ruimte nodig heeft, om welke reden dan ook. Helaas kan het in sommige gevallen ook averechts werken, mensen worden gespannen als ze een hond met een geel lintje zien en dit heeft ook weer invloed op de hond.

Conclusie: Het succes en nut van het gele lintje hangt dus geheel af van de instelling en uitstraling van de mensen! En afstand nemen met een hond door te curven is altijd verstandig. Honden willen elkaar vaak niet (kortbij) naderen. Snuffelen aan elkaar veroorzaakt regelmatig negatief gedrag, bedreigend, angst, lijnen draaien in elkaar er ontstaat paniek doordat de hond niet weg kan etc.

Problemen met een hond, kunnen erin sluipen, dit is niet een falen van de baasjes. Er is voor zowel baas als hond, met deskundige hulp wat aan te doe, om ongewenst gedrag om te zetten naar gewenst gedrag. Dit voor een hondenleven lang!

Meer informatie over gedrag? Over uitvallende honden? Neem dan contact op via de e-mail, info@lupo.nl of vul het gedragsformulier in. Deze kunt u vinden op de website.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief