Nieuws

De Sophia Vereeniging

De Sophia Vereeniging voorkomt dierenleed in Nederland, al sinds 1867.

Gecoördineerd door een klein team in Amsterdam zetten duizenden dierenliefhebbers, door het hele land, zich dagelijks in voor de huisdieren.
Middels petities en ingezonden brieven vragen zij de politiek, om dierenbeschermende wetgeving en strenge handhaving. Ook voeren ze publieks- en voorlichtingscampagnes.

De oprichtster, Koningin Sophia (17 juni 1818 – 3 juni 1877) stond bekend als een intelligente, kunstzinnige vrouw die correspondeerde met politici, schrijvers en geleerden in heel Europa. Ze was de eerste echtgenote van koning Willem III. In 1867 gaf zij haar naam aan de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Daarmee is de vereniging een van de oudste dierenwelzijnsorganisaties van Nederland. Het initiatief kwam van haar lijfarts dokter Hendriksz. Sophia vond dat de beschaving van een volk is af te lezen aan de manier waarop het met dieren omgaat. Tijdens haar vele buitenlandse reizen constateerde zij dat Nederland wat dat betreft achterop liep en dat het ‘onbeschaafde volk’ opgevoed moest worden.‘Veredeling van den mensch’ was dan ook een belangrijk doel van de Sophia-Vereeniging.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief