Nieuws
De oudere hond
Wat is dementie?
Dementie is een aandoening waarbij steeds meer hersencellen doodgaan en de hersenen daardoor niet goed meer goed functioneren. Dit proces kan jaren duren, maar het kan ook heel snel verlopen. Met name het geheugen zal sterk achteruit gaan. Ook heeft het invloed op de persoonlijkheid en het gedrag.
Dementie bij honden
Menig bejaarde hond kampt met dementie. Dementie bij honden begint gemiddeld rond het tiende levensjaar. Het proces verloopt bij honden ongeveer vijf keer sneller dan bij mensen. De symptomen zijn vergelijkbaar met die bij mensen.
Hoe herken je dementie bij je hond?
Gaat je hond ander gedrag vertonen op hogere leeftijd?
Dan zou dementie hieraan ten grondslag kunnen liggen. Denk hierbij aan:
- Geheugenverlies,
- Verminderd leervermogen,
- Slecht slapen,
- Problemen met de oriëntatie, verdwalen, vast komen te zitten tussen stoelpoten,
- Problemen met communicatie, niet begrijpen wat er gezegd wordt,
- Uitvoeren van taken lukt niet meer (goed),
- Onrust, veel heen en neer lopen,
- Persoonlijkheid verandert; achterdochtig, angstig, agressief, grommen of juist terugtrekken,
- Binnen plassen terwijl de hond altijd zindelijk is geweest.
Dementietest voor honden
Wetenschappers aan de Universiteit van Košice in Slowakije onderzochten 215 honden op dementie.
Naar aanleiding van dit onderzoek hebben zij een dementietest voor honden ontwikkeld: CADES, CAnine DEmentia Scale. Cades bestaat uit 17 items welke zijn onder te verdelen in 4 hoofdgebieden die te maken hebben met gedragsverandering:
- Slaap-waak patroon,
- Sociale interacties,
- Ruimtelijke oriëntatie,
- Zindelijkheid.
De uitkomst van deze test zegt iets over de ernst en de verloop van de dementie bij de hond.
Hoe nu verder?
Om er zeker van te zijn dat je hond lijdt aan dementie is het verstandig je dierenarts te raadplegen. De symptomen kunnen ook een medische oorzaak hebben, dus trek niet te snel conclusies. De arts kan een algemeen gezondheidsonderzoek doen om eventuele medische oorzaken uit te sluiten.
Medicatie
Er is helaas (nog) geen medicijn om dementie tegen te gaan of te stoppen. Het is een progressieve ziekte die geleidelijk erger wordt. Er zijn wel medicijnen die het proces kunnen vertragen en een positieve uitwerking hebben. Vraag hiernaar bij je dierenarts.
Wat kun jij doen?
Je hond zal geleidelijk aan steeds meer afhankelijk van jouw zorg worden.
Wat kun jij doen om je hond te helpen?
- Je kunt je hond wel mentaal blijven uitdagen met neuswerk, snoepjes verstoppen, hersenwerk of hondenpuzzels. Let hierbij wel héél goed op om te zien of je hond het aankan en niet gefrustreerd raakt.
Deze activiteiten schijnen het proces iets te vertragen. - Je hond is al verward, probeer daarom stress en drukte te vermijden.
- Als je hond op een punt komt waarbij de kwaliteit van leven steeds harder achteruit gaat, als je hond bijvoorbeeld de hele dag door angstig is en letterlijk en figuurlijk de weg kwijt is, dan kun je overwegen om je hond, hoe moeilijk dat ook is, in te laten slapen.
Referenties
- Aladar Madari, Jana Farbakova , Stanislav Katina, Tomas Smolekemail, Petr Novakemail, Tatiana Weissovaemail, Michal Novakemail, Norbert Zilka, Assessment of severity and progression of canine cognitive dysfunction syndrome using the CAnine DEmentia Scale (CADES), Applied Animal Behaviour Science Volume 171, Pages 138–145
- Dogdementia.com