Nieuws

Wat vinden honden echt niet leuk?!

Aan mijn lijf geen polonaise
Honden hebben net als mensen een persoonlijke ruimte. Deze ruimte is bij honden vaak nog veel kleiner dan bij mensen. Honden, of eigenlijk dieren, hebben een overlevingsmechanisme en willen zichzelf beschermen tegen lichamelijke ongemakken, pijn, dwang of fysieke bedreiging. Dat is normaal gedrag, en dat wordt door honden (en andere dieren) geuit door middel van stress-signalen, grommen, vluchtgedrag (flight) of agressie (fight).Angst is bij dieren de belangrijkste emotie.

Trimsalon en dierenarts; Het merendeel van alle antwoorden had te maken met de verzorging van de hond. Een bezoek aan de trimsalon of de dierenarts is helaas voor veel honden een stressvolle gebeurtenis. De meeste honden houden niet van borstelen, nagels knippen, plukken, scheren, douchen, gewassen worden, afgedroogd worden, tanden poetsen en opgetild worden. Bron foto rechtsboven: Ingrid de Galan.

niet leuk 1
Foto Helga Hendriks: Op de behandeltafel bij de dierenarts, hijgend van de stress.

niet leuk 2

KNUFFELEN & AAIEN; Het is voor veel mensen moeilijk voor te stellen, maar menig hond houdt niet van knuffelen of aaien. Omhelzen is helemaal eng en nog veel enger is het als een vreemd persoon of kind dit doet. Een hond zal al gauw gaan grommen als iemand zich opdringt of ongevraagd een knuffel geeft.

Kinderen zijn over het algemeen dol op dieren, maar ze zijn vaak ook luid en druk. Ze rennen ongevraagd op een hond af om hem te aaien. Lief bedoeld, maar de meeste honden doe je hier geen plezier mee.

Drukte en onrust eigenlijk ligt dit in het verlengde van het vorige onderwerp. Een bezoek brengen aan een hele drukke markt of een druk evenement kan door een hond als zeer onprettig worden ervaren. Zoveel vreemde mensen (en eventueel ook andere honden) om je heen is best wel spannend en soms zelfs eng. Een hond krijgt ontzettend veel prikkels binnen en moet dan constant op zijn hoede zijn; opletten dat er geen onverwachte gevaren zijn. Een dier wat niet kan vluchten of geen vluchtroutes ziet, zal zich al snel in het nauw gedreven voelen, gestresst raken en eventueel uitvallen.

Laat je hond liever thuis al je naar een hele drukke omgeving gaat.

Hoge verwachtingen; Soms wil je als eigenaar zo graag een hobby of sport met je hond delen, dat je vurig hoopt dat jouw hond dat ook leuk zal vinden. Helaas is dat niet altijd het geval. Soms is er simpelweg geen match of is de druk te hoog voor de hond. Mensen willen graag ergens de beste in zijn, een wedstrijd winnen of een diploma behalen. Een hond is niet bezig om de snelste of de mooiste te zijn.

Maar ook los van de prestatie kan er een mismatch zijn qua interesses. Jij vindt het bijvoorbeeld geweldig om lange wandelingen maken of om te gaan fietsen met je hond, maar je hond gaat met tegenzin mee. Bekijk of je de activiteit kunt aanpassen of een andere activiteit kunt bedenken zodat je er beiden plezier aan beleeft.

Andere honden; Hij wil alleen maar spelen hoor! Je hoort het de andere hondeneigenaar roepen terwijl zijn hond op de jouwe af stormt. Jouw hond duikt achter jouw benen of probeert de andere hond luid blaffend en grommend op een afstand te houden. Mensen zijn geneigd te denken dat honden het altijd prima met elkaar kunnen vinden en ook leuk met elkaar moeten kunnen spelen.

Bevestigd; veel honden vinden andere honden niet leuk.

Bron;doggo
niet leuk 3

Alleen zijn; Honden zijn sociale dieren. Ze kunnen prima voor een tijdje alleen thuis zijn, maar uit jullie antwoorden blijkt dat veel honden er toch veel moeite mee hebben; ze gaan zich vervelen, ze gaan blaffen en piepen en soms zelfs spullen slopen.

Wat is nog meer niet altijd leuk?

  • Zwemmen
  • In de regen wandelen
  • Harde geluiden (vuurwerk, onweer)
  • Auto rijden
  • Gestoord worden in de slaap / te weinig slapen

Conclusie; Uiteraard verschilt dit per hond. Er zijn natuurlijk ook heel veel honden die bijvoorbeeld wel van zwemmen houden. Houd je hond daarom altijd goed in de gaten om te zien of hij een situatie als prettig of onprettig ervaart. Let daarbij o.a. op stress-signalen.

Een hond is een eigen individu met zijn eigen behoeften en persoonlijkheid. Probeer te luisteren naar je hond en tegemoet te komen aan zijn behoeften. Wat wil jij? Wat wil je hond?

Een bezoek aan de dierenarts of trimsalon is natuurlijk vaak onvermijdelijk, maar hier kun je je hond prima mee helpen d.m.v. bijvoorbeeld training.
Vinden mensen het fijn om door vreemden aangeraakt te worden?

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief