Nieuws

Waarom trekt een hond eigenlijk aan de lijn?

Dominante hond?

Een veelgehoorde verklaring is dat honden de baas willen zijn over o.a. de wandeling en daarom voorop willen lopen. Met deze theorie in gedachte werd vroeger geadviseerd om zelf voorop te lopen, en bijvoorbeeld ook als eerste door de deur te gaan, om zo aan de hond duidelijk te maken dat je de baas bent. Dit is gelukkig inmiddels achterhaald. Trekken aan de lijn heeft niets met dominantie te maken. Je hond kun je met een gerust hart voor je uit laten lopen. Het is geen wedstrijd.

Tempo

Honden vinden het fijn om (net als wij) op eigen tempo te kunnen lopen, en wij lopen in veel gevallen gewoon te langzaam. Je kunt dit makkelijk controleren wanneer je hond los loopt. Dán loopt hij waarschijnlijk ook in een hoger tempo voor je uit.

Nu hangt het tempo uiteraard af van de leeftijd, het ras en de grootte van de hond. Honden verplaatsen zich vaak ook nog eens in draf, bij een grotere hond komt dat neer op 7 à 8 km/u. Dat is een stuk sneller dan ons gemiddelde wandeltempo van 5 km p uur en als honden snuffelen nemen ze een langzaam tempo aan, doe dit ook als baasje.

Eigenlijk zijn wij gewoon veel te langzaam.

Na uren binnen zitten, wil je hond er lekker op uit. Dat kun je hem niet kwalijk nemen. Hij wil indrukken opdoen, lekker snuffelen, spelen en rennen. Hij heeft mentale uitdaging nodig en ook zijn lijf vraagt om beweging. Door te trekken aan de lijn, zorgt hij ervoor dat jij bv je tempo ophoogt.

Interessante prikkels: je hond wil ergens heen

Een wandeling heeft vaak een doel. Een losloopveld, een bezoek aan de dierenwinkel, even bij oma langs, andere honden ontmoeten… De hond wil naar dat doel toe en het liefst zo snel mogelijk.

Sommige honden zijn erg kieskeurig in waar de willen poepen en plassen. Als de nood dan hoog is, dan snap je dat een hond ook veel haast heeft om daar te komen.

Het kan ook iets zijn wat je onderweg tegenkomt: een kat, vogels in het park, een favoriet persoon, een geurspoor van een andere hond. Een hond gaat trekken om zo snel mogelijk zijn doel te bereiken.

Enge prikkels: je hond wil ergens vandaan

Het kan ook zijn dat je hond angst heeft. Met name honden die niet goed gesocialiseerd zijn, kunnen heftig reageren op bepaalde situaties op straat of op vreemde mensen. Denk aan wegwerkzaamheden met veel geluid, een schoolplein vol met kinderen, iemand in een rolstoel of druk verkeer. Deze honden willen vluchten uit een voor hen beangstigende situatie. Het liefst naar huis waar het veilig is, ze beginnen te trekken alsof hun leven ervan af hangt.

Raadzaam is om bij zeer angstige honden een veiligheidstuig te gebruiken, zodat ze niet kunnen ontsnappen. Probeer bedreigende situaties te vermijden. Laat je hond in een rustig tempo wennen aan nieuwe prikkels, het liefst op een grotere afstand, waarop de hond nog geen stress laat zien en laat de hond de route bepalen. Maakt ook dapperder.

Stoppen met trekken

Wanneer je het trekken als een probleem ervaart, dan kun je je hond leren om niet meer te trekken. Je zult na het lezen van dit artikel begrijpen dat er geen pasklare oplossing is om dit stoppen. Je weet nu ook dat je hond het niet doet uit dominantie of omdat hij zo eigenwijs is. Hij heeft simpelweg nooit geleerd zijn tempo aan te passen. Een angstige hond heeft sowieso een heel andere aanpak nodig dan een blije hond die graag op pad wil gaan.

Via priveles(sen) en of cursus is dit op alle leeftijden nog prima aan te leren!

Neem gerust contact met mij op.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief