Nieuws
Verminderde werking van de schildklier
Een verminderde werking van de schildklier bij de hond noemen we hypothyreoïdie. De schildklier bestaat uit twee kwabben die zich voor en opzij van het bovenste deel van de luchtpijp bevinden De schildklier fungeert als de thermostaat van het lichaam en maakt een hormoon aan dat de stofwisseling in het lichaam stimuleert.
Hypothyreoidie is een ziekte waarbij de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. Het is een redelijk vaak voorkomende aandoening en nog steeds een veel gemiste diagnose.
Een te traag werkende schildklier zien we het meest bij bij honden van middelbare leeftijd (2-6 jaar), vaker bij de grotere rassen en de klachten ontstaan geleidelijk. In een aantal gevallen geeft de eigenaar aan dat achteraf gezien de symptomen al van jongs af aan aanwezig waren.
Symptomen die u kunt merken zijn:
• Sloomheid en (ook ten gevolge) dik worden ondanks weinig eten
• Niet afvallen ondanks het afvaldieet(!)
• Sjokkende gang
• Droeve gelaatsuitdrukking
• Wisselende kreupelheid
• Ontstoken droge ogen
• Diarree of juist obstipatie
• Vachtproblemen zoals jeuk, schilfers en kaalheid
• Meer opzoeken van warmere ligplaatsen dan anders
• Ook kunnen er gedragsveranderingen ontstaan (testen van T3)
Door een grondig vraaggesprek vooraf (zie bovenstaande symptomen) en een gedegen lichamelijk onderzoek (trage polsslag, bleke slijmvliezen, droge ogen, ontstoken oren, lagere lichaamstemperatuur, overvulde gewrichten) kan de dierenarts het vermoeden van hypothyreoidie uitspreken.
De diagnose wordt vervolgens bevestigd door een bloedonderzoek. Daarin zal een laag T4 gehalte gecombineerd met een hoog TSH zichtbaar zijn. In twijfelgevallen kan ook een schildklierscan geadviseerd worden. Hierop is dan te zien dat de schildklier geen activiteit (meer) heeft. Een scan kan worden gemaakt op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, op de Universiteit van Gent, of op dierenkliniek de Lingehoeve in lienden.
Soms komt er uit het bloedonderzoek een twijfelachtige waarde, en wil de dierenarts andere ziekten uitsluiten die ook een laag T4 in het bloed kunnen geven, maar wel een normale TSH. Dit zijn b.v. cardiomyopathie, bloedarmoede of de ziekte van Cushing. Ook medicijngebruik of een ontsteking ergens in het lichaam kan de bloeduitslag beïnvloeden.
De behandeling van de schildklier die te langzaam werkt, is eigenlijk heel eenvoudig. Door schildklierhormoon in tabletvorm toe te dienen, voelt uw hond zich al snel weer beter! Deze tabletten (L-thyroxine) moet u levenslang geven.
U ziet meestal binnen 2 weken al duidelijk verbetering. De hond wordt weer actiever en alerter. Compleet herstel duurt echter meestal 3 tot 6 maanden. Wij willen u waarschuwen dat sommige klachten in het begin van de medicatie kunnen verergeren. Uw hond kan meer gaan verharen en juist meer jeuk krijgen. Verder hebben de tabletten geen bijzondere bijwerkingen.
Na 4 weken zien wij graag de honden op controle voor een check-up en bespreking of het de goede kant op gaat of niet. Na 8 weken vindt de tweede controle plaats. Deze controle moet 8-10 uur na de laatste gift van L-thyroxine plaatsvinden, omdat we dan met bloedonderzoek gaan controleren of de dosering juist is of iets bijgesteld moet worden.
Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van corrigeerbanden maar ook door het gebruik van gewone halsbanden ook schildklier problemen kunnen ontstaan. Om die reden is het veel prettiger en gezonder om bij elke hond een goed Y borsttuig te gebruiken. Zoals de Haqihana welke ook bij Lupo te verkrijgen zijn.