Nieuws

Mijn pup pakt alles van de straat

Pups nemen alles waar met hun zintuigen; ze snuffelen, kijken, horen en proeven. Een jonge pup zit in een ontwikkelingsfase dat hij alles verkent en in de bek neemt om te proeven. Het vaak normale ritueel is dat hij het oppakt en na een stukje lopen weer los laat.

Het pakken van dingen van de straat gaat vaak minder worden als hij gaat wisselen, mits wij nooit iets af hebben gepakt of weggetrokken. Pakken wij het af, dan kan het pakken van dingen blijven bestaan. Pups kunnen tijdens een wandeling ook dingen pakken en vasthouden en er mee rond lopen. Vaak doen ze dit voor zichzelf om zich prettig te voelen. Een stukje veiligheid. Wat je ook wel ziet is dat pups gaan liggen zodra ze aan de voorkant van het huis zijn en en op een takje gaan kauwen. Het kan zijn dat hij het spannend vindt. Als je het even laat gaan, dan gaat hij vanzelf weer verder lopen. Ook dit gaat over als hij in een andere ontwikkelingsfase komt.

Wij mensen vinden het vies of zijn overbezorgd dat de pup het opeet. Daarom nemen veel mensen het van de pup af of corrigeren de pup voor het pakken van een voorwerp van de straat.

Dit is ook omdat je aandacht geeft en negatieve aandacht is ook aandacht.  Hierdoor door krijgt de pup een vervelende ervaring en probeert jou als baas te vermijden. In het ergste geval eet hij het snel op. In een nog later stadium zal de pup zich verdedigen door te grommen.

Wat kan je doen als het gevaarlijk is wat de pup pakt?

Als het echt gevaarlijk is, dan kan je je pup bij je lokken en ruilen. Heb je het al regelmatig afgep  akt of vaak het woord “los” gebruikt kan het ook zijn dat hij niet meer loslaat omdat hij je niet vertrouwt. Vertrouwt hij je wel dan zal hij het zeker willen ruilen.

Zeg hoog “kijk is” dan spugen ze het 9 van de 10 keer weer uit. Als je dit van begin af aan inzet stoppen ze er vaak mee.

Als je onderweg iets ziet liggen waarvan je zeker weet dat je pup het gaat pakken dan kan je hem er bij weghouden door hem te lokken. Er zijn nog andere manieren dan lokken maar dat is per pup verschillend;

Vraag het mij gerust.

 

Monique Boss

en Mimi van Baars

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief