Nieuws
Het hondenlichaam; de huid
De hond heeft een harige vacht welke beschermt. Een hond hoeft geen jas aan te doen buiten door de aanwezige vetlaag. Om die reden zou je honden niet vaker als 2 x per jaar moeten wassen. Er zijn honden met een enkele vacht en met een dubbele vacht, in dat geval hebben ze ook een ondervacht. Het kan een kam, knip of plukvacht zijn, in de laatste 2 gevallen heeft u een aantal keer per jaar een trimmer nodig om de vacht te optimaliseren. In weer een onderdeel van het hondenlichaam leg ik u uit, de opbouw van de huid.
De huidlagen
Het lichaam is bekleed met 2 huidlagen, de opperhuid en de lederhuid. Onder de lederhuid ligt het onderhuids bindweefsel. In dit onderhuids bindweefsel ligt veel vet opgeslagen.
De opperhuid
De opperhuid bestaat uit dek-epitheel en wordt aan de onderzijde begrenst door een basaalmembraan.
Dit membraan is de barrière voor bloedvaten en zenuwen. Deze komen dus in de opperhuid niet voor.
De opperhuid bestaat uit een hoornlaag en een kiemlaag. In de kiemlaag komen pigmentcellen voor, die kleur aan de huid geven. Het type pigmentcel dat bij mensen bruinverkleuring door de zon veroorzaakt komt bij honden bijna niet voor. Naakthonden hebben dit type cel in de blanke huiddelen. Het meest komt het type pigmentcel voor dat kleur geeft aan de haren. Ontbreken van pigmentcellen heet albinisme.
Een verdikking van de hoornlaag treed op bij voetzolen.
De hond is op de neuspunt en de anaalring na geheel behaard. Haren zijn omhuld door de haarschacht. Bij de meeste dieren zijn de haren lang en glad. De wand van de haarschacht is plaatselijk uitgestulpt. Dit is de talgklier die de talg langs de haren afzet en zo soepel en waterafstotend houdt. Tussen de haren kan zich lucht bevinden wat de vacht een uitstekende isolerende waarde geeft.
Nagels zijn ook product van de opperhuid. Zweetklieren zijn instulpingen van het epitheel in de onderliggende lederhuid. De hond heeft bijna geen zweetklieren, en de meeste bevinden zich in de voetzolen.
De lederhuid
De bovengrens van de lederhuid is het basaalmembraan. De lederhuid bestaat ook uit bindweefsel dat taai en sterk is. De zweetklieren en haarzakjes liggen diep in de lederhuid. Aan de haarzakjes hechten kleine spiertjes die de haren rechtop kunnen doen staan. Een apart soort haar is de sinushaar aan het hoofd. Deze lange en zeer harde haren zijn aan de wortel omgeven door een groot aantal bloedvaatjes en zenuwuiteinden.
Deze haren zijn een groot tastzintuig van de hond.
Het onderhuidse bindweefsel
Dit doet dienst als vet-reservoir en dus als isolatielaag. Het onderhuids bindweefsel is stevig vergroeid met de lederhuid. Tussen de spieren en het onderhuidsbindweefsel is een zeer losse verbindingslaag (keelwammen en voorhoofdsplooien, nekvel optillen bijv).
Slijmvliezen
De buitenbekleding van het lichaam is de huid, de binnenbekleding de slijmvliezen, bestaande uit muceuze en sereuze slijmvliezen.
Functies van de huid
*Bescherming van het lichaam
*Tegenhouden van vocht(verlies) van binnen uit
*bescherming tegen uitdroging van buiten uit. Tempering van zonlicht (uv) door de vacht.
*Handhaving van de lichaamstemperatuur (meestal 39°). — *Bloedvaten in de poten oren en neuspunt reguleren bij hitte en kou de temperatuur. Ook het ruien van winter- naar zomervacht reguleert de temperatuur. Hijgen is ook een vorm van regulatie van de temperatuur, daar de hond bijna geen zweetklieren heeft. DE HOND ZWEET DUS ENKEL VIA DE POTEN EN DE BEK, OM DIE REDEN KAN ER SNEL OVERVERHITTING OPTREDEN. Zie de intro en Loop/fiets dus niet op het heetst van de dag.
*Onderhuids bindweefsel speelt een beperkt isolerende rol
*Huid is soepel en kan makkelijk vervormingen doorstaan. Mede dankzij het onderhuids bindweefsel is de huid redelijk bestand tegen mechanisch geweld zodat de onderliggende spieren onbeschadigd blijven.
*Het onderhuids bindweefsel slaat de reserve voorraad vet op.
*Bescherming tegen binnendringen van virussen en bacteriën. Verwondingen moeten dan ook zo snel mogelijk worden gereinigd en afgedekt.
*De huid als zintuig. In de lederhuid zijn veel zenuwvezels aanwezig.
*Productie van vitamine D uit provitamines. Er zijn echter aanwijzingen dat de hond dit niet zelf kan en vitamine D moet opnemen uit het voedsel.
*zorg dus voor kwalitatief goede voeding.
Dit draagt vaak bij aan een glanzende, minder verharende prachtige vacht. (zoals HAPPY DOG)
Uiteraard kunnen er ook problemen ontstaan in de huid, zoals jeuk, verkleuring, korstjes, vochtige plekken, etc, ontstaan door bv een vlooienallergie, allergie voor pollen, of andere overgevoeligheden. Maar de hond kan ook een allergie tegen zichzelf ontwikkelen. Een auto immuunziekte zoals dat heet.
Ga dus bij klachten altijd met uw hond naar de dierenarts.