Nieuws

Het Hondenlichaam; blaas & nieren

Een huisdier heeft normaal gesproken twee nieren. Als hoofdtaak heeft de nier de functie om overbodige en ongewenste stoffen uit het bloed te verwijderen. De nieren zijn direct verbonden met de bloedbaan, en filteren ongeveer 25% van het bloed dat door het hart wordt rond gepompt.

Om een voorbeeld te geven: bij een kat wordt op deze manier ongeveer 20 liter bloed per dag gefilterd. De uitgefilterde stoffen verlaten het lichaam met de urine, die ontstaat tijdens het filterproces. Een kat met goed functionerende nieren produceert ongeveer 0,1 liter urine per dag. De urine verlaat het lichaam via achtereenvolgens de nieren, urineleider, blaas en plasbuis.

Werking blaas en nieren

Een nier bestaat uit een miljoen kleine filtertjes. Deze worden ook wel nefronen genoemd. De nefroon bestaat uit een soort dubbelwandige beker. In deze dubbelwandige beker zit een kluwen van bloedvaten. Deze bloedvaten bevatten kleine poriën en het te filteren bloed wordt onder hoge druk door deze poriën gestuwd. Het bloed kan door de dubbelwandige beker heen stromen en de ongewenste stoffen worden dan “gevangen” tussen de twee wanden van deze dubbelwandige beker. Deze tussenruimte van de beker is verbonden met een verzamelbuis.

De nier voert de vloeistof die ontstaat, urine genoemd, via de verzamelbuis en de urineleider naar de blaas af. De blaas van de hond is te vergelijken met een rekbare ballon. De urine vanuit de nieren wordt hierin verzameld. Tijdens het vullen van de blaas rekt deze steeds verder op, totdat deze vol is. Is de blaas maximaal gevuld, dan wordt via het zenuwstelsel een signaal naar de hersenen gegeven dat het tijd wordt de opgeslagen urine het lichaam te laten verlaten. Een hond krijgt vervolgens aandrang om te plassen.

Ongewenste stoffen die worden verwijderd zijn:

  • overtollig “materiaal” (stoffen die het lichaam niet nodig heeft of waarvan het teveel heeft binnengekregen, zoals vitaminen en mineralen) van de stofwisseling
  • overtollig zout (natrium)
  • te veel water in het bloed (bloed bestaat voor een zeer groot deel uit water. De hoeveelheid water in het bloed moet constant blijven, en het lichaam zorgt daarvoor door overtollig water te lozen)
  • resten van geneesmiddelen zoals penicilline

Zie onderstaand plaatje: links een nier en rechts een klein filtertje, een nefroon.

blaas nieren

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief