Hoi Monique,

Het is alweer een tijd geleden dat we elkaar gesproken hebben. Ik hoop dat alles goed gaat met jou, honden en directe naasten. Ik schrijf je om een update te geven over Boris en om alvast gerust te stellen, we gaan de goede kant op!

De dagen bij jou hebben hem in ieder geval zekerder gemaakt. Sinds hij “echt” volwassen begint te worden en zijn ogen meer op de buitenwereld zijn gericht, ziet hij nog steeds allemaal interessante en soms spannende dingen. Afgelopen week waren de schapen buiten gezet met lammetjes erbij. Lammetjes? Wat zijn dat? Kijk ze rennen, moet ik daar wat mee? Ik zie hem dat gewoon zittend observeren naast me en de spanning ook wel wat groeien. Toen ze gingen rennen rustig gezegd weer te gaan zitten wat hij dan ook netjes doet. Even later zijn ze niet meer interessant 😁

Het geluidje maken en het woordje kijk zitten er volledig ingebakken. Zijn voor hem soort automatisme geworden om gelijk zijn aandacht te krijgen. Als hij nu andere honden in de verte signaleert, dan kijkt hij, kan een blafje geven maar draait in iedere geval uit zichzelf om en staat bij je. Afgelopen weken veel geoefend op een losloopgebied hier in de buurt. Alleen het gebied zelf vindt hij al spannend, en begint daar nu aan te wennen. Ook bij een specifieke erfhond hier in de straat steeds geoefend. (Airdale terriër die als hij buiten is luid blaffend langs het hek meeloopt. Brechtje werd hier helemaal panisch van, maar hebben we nu alweer aardig onder controle). Boris moest ook wennen dat hij het nu met volwassen worden ineens opmerkte dat die blaffende hond spannend is. Ik kan goed zijn aandacht krijgen en hem meenemen. Kan zijn dat hij een keer een kleine uitval doet om ernaar toe te willen gaan met wat blaffen maar krijg hem toch weer bij me met de brokjes. We lopen op ruime afstand van het hek, en doen steeds dezelfde methode en route zodat het voor Boris gewoonte wordt. Ook hier al heel veel (en snelle) vooruitgang geboekt.

Afgelopen week gedurende 1 ronde 3 honden gezien/gepasseerd. De laatste zelfs zonder blaffen en rustig gaan liggen op paar meter afstand zonder verdere interesse!
Vandaag zijn vrienden langs geweest met pittig teefje van 10 jaar. Buiten kennisgemaakt maar met paar minuten stond hij aan haar te ruiken. Samen naar de tuin gelopen, beide losgemaakt en was het prima. Totdat Brechtje voor het raam stond te springen en te miepen. Die zorgt gewoon voor onrust, in die zin dat dit doorwerkt op Boris. Maar andersom geldt dat volgens mij net zo. Als Boris wat onrustig wordt, dan wordt Brechtje dat ook.
Het is allemaal goed gekomen hoor vanmiddag.
Ik was echt supertrots op Boris dat hij het nu zelfs super interessant en leuk (niet bang of iets). Teefje rook ook blijkbaar wel heel erg lekker 😂

Ik denk dat ik iets sneller andere honden moet benaderen, zoals ik vandaag heb gedaan, zodat ik in staat ben om op veel kortere en zelfs snuffelafstand kan komen. Daarnaast weer werken aan tegemoet komende honden (blijf ik aan werken, maar niet de focus om dat op te zoeken). Brechtje moet of achter ons lopen maar liever er helemaal niet bij zijn.

Loslopen en andere honden is echt drama. Hij kan er al gek springend op af rennen, tegenwoordig zonder blaffen, maar gaat dan als een idioot eromheen rennnen en blaffen. Dat stellen we maar zoveel mogelijk uit. Dus alleen los in overzichtelijk gebied zonder andere honden. Pas als het benaderen aan de riem goed gaat en passeren zonder blaffen en met weinig aandacht, gaan we hier weer aan werken.

Uiteindelijk zie/merk ik (nog steeds) aan Boris dat hij niet agressief is!! Maar dat hij gewoon van enthousiasme niet weet wat ie moet doen om kennis te maken. Daarbij heeft ie veel voorbeelden nodig en tijd (niet zo’n snelle jongen) maar uiteindelijk gaat het echt wel in zijn systeem komen. Ik leer hem ook het commando zachtjes, om rustiger brokjes aan te nemen. Maar daarmee moet hij zichzelf ook rustiger maken. Dat begint steeds beter te werken, dus ik hoop dat hij dat dalijk ook bij benaderen honden kan inzetten. Zodat hij begrijpt wat ik ermee bedoel)

T’is een heel verhaal, maar jij hebt er ook al veel tijd in gestoken. Het is denk ik wel fijn om te lezen hoe het nu gaat en dan in wat uitgebreidere vorm.

Nogmaals bedankt voor al jouw inzet en hulp!

Groet Edwin & Annette
Herwijnen  april 2021