Nieuws
Ongewenst gedrag
Heel veel honden in onze maatschappij vertonen voor ons eigenaren ongewenst gedrag. Maar voor de hond is het vaak een manier om zich minder gestrest of prettiger of minder angstig te voelen. De uitvallende hond b.v. is vaak GEEN DOMINANTE hond maar juist een bange hond. Help je hond dan vooral door hier mee om te leren gaan, want er is niets zo erg als met angst 3 of 4 keer per dag over straat te moeten. Heb zelf maar pleinvrees of angst voor spinnen, dan wil je er ook van weg of binnenblijven. Ik zie helaas zoveel honden op straat die zo fijn geholpen zouden kunnen worden en uiteraard hun eigenaren. Want wandelen wordt er niet leuker van en je beland beide in een negatieve spiraal waardoor het gedrag vaak ook nog erger wordt. Voor het welzijn van je hond zorgen is dus niet enkel, voeren, wandelen, naar de dieranarts gaan bij ziekte. Zorg ook voor je hond zodat hij prettig in zijn vel zit qua gedrag en zoek a.u.b. echt goede hulp indien dit niet het geval is.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een KGT?
- Ervaringen van anderen
- Heeft de gedragstherapeut een opleiding afgerond?
- Is de gedragstherapeut aangesloten bij een beroepsorganisatie?
- Visie qua opvoeding
- Nazorg, support, bereikbaar voor vragen
- Afstand
- Kosten
Ervaringen van anderen
Vraag in je omgeving of iemand wel eens een gedragstherapeut voor honden heeft ingeschakeld en hoe dat is bevallen. Mocht je in je directe omgeving geen goede referenties kunnen vinden, probeer het dan via social media of internetfora of lees de reviews op Doggo.nl.
Heeft de gedragstherapeut een opleiding afgerond?
Je zult begrijpen dat iemand met een opleiding veel meer kennis in huis heeft dan iemand die geen opleiding heeft gevolgd. Ook is het van belang dat iemand zich regelmatig laat bijscholen door het volgen van cursussen en het bezoeken van seminars. De kijk op honden is de laatste 20 jaar enorm veranderd en dat geldt dus ook voor de manier waarop we met honden omgaan. Er wordt veel meer beloningsgericht gewerkt in vergelijking met 10 à 20 jaar geleden. Ook wordt er tegenwoordig gekeken naar de emotie achter het gedrag.
Kan iedereen zich zomaar gedragstherapeut voor honden noemen?
Helaas kan iedereen zich gedragstherapeut voor honden noemen. Het is daarom van belang het kaf van het koren te scheiden, want het kiezen van een ‘beunhaas’ kan zelfs kwalijke gevolgen hebben voor je hond. Als iemand een paar cursusjes heeft gevolgt en zich vervolgens hondengedragstherapeut noemt, dan zul je begrijpen dat dit niet toereikend is!
Is de gedragstherapeut aangesloten bij een beroepsorganisatie?
Dan is er vaak een goede feedback en wordt er controle uitgevoerd op nascholingen etc..
Visie qua opvoeding
Zoek een KGT die bij jou past. Het kan een enorme teleurstelling zijn als de KGT op een manier met jouw hond omgaat die jij zelf niet acceptabel vindt.
Nazorg, support, bereikbaar voor vragen
Na het eerste kennismakingsbezoek begint het echte werk. Er zal een behandelplan opgesteld worden en jij zult worden begeleid. Je zult adviezen krijgen wat wel en niet te doen t.a.v. je hond. Je zult ongetwijfeld met vragen komen te zitten en er zal misschien een keer een tegenslag komen. Het is dan prettig dat je per e-mail of telefoon om raad kan vragen.
Kosten
Bespreek de kosten van tevoren, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Vraag ook wat er bij de prijs is inbegrepen. Denk aan reiskosten, rapportage en nazorg. Wordt er gewerkt op basis van uurtarief of per behandelplan?
Extra tips
Bereid het eerste gesprek goed voor
Probeer heel goed je probleem in kaart te brengen voor het bezoek. Maak eventueel filmpjes van het probleemgedrag en schrijf voor jezelf goed op wat je hulpvraag is. Je zult net zien dat jouw hond zich als een engel gedraagt als de KGT op bezoek is. Wees hierbij zo eerlijk mogelijk.
Afspraken en leveringsvoorwaarden
Is de KGT niet aangesloten bij een beroepsvereniging, zet dan afspraken op papier. Dit voorkomt onenigheid en teleurstellingen. Vraag de KGT desnoods naar de leveringsvoorwaarden en lees die door.
Advies per mail of telefoon?
Het is voor de gedragstherapeut belangrijk om de hond minstens 1x gezien te hebben om een indruk te krijgen van het gedrag. Het is heel onwaarschijnlijk dat een gedragstherapeut goed advies kan geven per mail of telefoon zonder de hond ooit gezien te hebben. Ook de omgeving en de manier waarop de mensen in huis met de hond omgaan zijn factoren die eventueel kunnen meespelen.
Hoge verwachtingen
Uiteindelijk ben jij degene die je hond moet gaan begeleiden, ondersteunen en bijsturen. Jij bent ten slotte degene die 24/7 met de hond samen leeft. Je kunt van de gedragstherapeut advies verwachten hoe jij dit het beste kunt doen om goed resultaat te krijgen. Als jij je niet inzet om het probleem te verhelpen, dan zal het probleem blijven bestaan. Realiseer je dat goed.
Mogelijke oplossingen voor jouw probleem
- behandelplan / gedragstherapie
- management
- medisch onderzoek om te zien of de hond geen lichamelijke ongemakken heeft
- medicatie
- uit huis plaatsing
- euthanasie
Neem om die reden gerust contact met mij op als u tegen ongewenst gedrag aanloopt.
Het is heel vaak goed op te lossen.