Nieuws
Keuzevrijheid en regels als ying & yang
Keuzes en kansen voor geluk
Zou je als mens gelukkig kunnen zijn als je geen enkele zeggenschap hebt over wat je belangrijk vindt in je leven? Het antwoord daarop is voor de meesten van ons niet moeilijk te geven. Dieren hebben het net als wij nodig om kansen aangeboden te krijgen en keuzes te kunnen maken. De hele dag door. Anders ligt niet alleen verveling op de loer, maar ook passiviteit en depressie.
Hoe zou je hond zijn leven inrichten?
Denk er eens over na. Hoe zou het leven van jouw hond eruit zien, als hij het zelf mocht inrichten? Lekker door de plassen rennen en daarna op het bed van de baas jezelf droogpoetsen. Net zoveel paardenpoep eten als je wilt. Jezelf versieren met een al weken dode karper. Alle nieuwe speeltjes in een keer versnipperen (en de bank ook). In het winkelcentrum schooieren naar restjes chips, patat, hamburgers en vooral niet komen als de baas roept, maar lekker de hele dag buiten blijven, het avontuur (en mooie teefjes of reutjes) opzoeken!
En hoe ziet het leven van een gemiddelde hond in Nederland er uit?
Hoe anders is voor de meeste honden het leven van alledag. Netjes aan de lijn meelopen, om plassen en dode vis heen. Wachten tot je afgedroogd wordt met een saaie handdoek, poot voor poot (en daarbij stil blijven staan). Geen paardenpoep eten, maar droge brokjes. Op de tijd dat de baas je dat voorschotelt. Geen speeltjes versnipperen en al helemaal wegblijven bij de bank (en het bed). Direct komen als de baas roept en de hele dag binnen wachten tot de baas(jes) terugkomen.
Weinig keuzevrijheid te bespeuren! Kan dat anders?
Het kan anders. Natuurlijk hoef je je hond niet toe te staan door een dode karper te rollen. En het versnipperen van speeltjes kan erg gevaarlijk zijn als de hond de vulling binnenkrijgt (zie foto). Maar als je hond het afdrogen van zijn poten door jou niet plezierig vindt, kun je hem dan als alternatief leren om zichzelf af te drogen op een mat of handdoek? En als je hond van een modderbad houdt, kan dat dan niet toegestaan worden na het aanleren van een “toe maar”-signaal?
Balans tussen regels en keuzevrijheid
We leven in Nederland met heel veel mensen en dieren (en verkeer, om maar eens iets risicovols te noemen) op een beperkt oppervlakte. Je hond niet opvoeden of managen zou leiden tot situaties die onveilig zijn voor het dier en zijn omgeving. Daarom kunnen we in Nederland onze honden niet ongebreideld hun gang laten gaan.
Maar misschien kan in ons drukke leven en onze drukke samenleving wel wat meer ruimte gemaakt worden voor hondzijn, in het belang van hun welzijn? Wat meer balans tussen keuzevrijheid en regels: wat meer Yin en minder Yang.
De tip van Sabrina Brando
Kies welke regels voor jou (en het dier en zijn omgeving) echt belangrijk zijn. Richt je daarop en leer die regels goed aan. Is een regel echter onmisbaar of niet echt belangrijk? Laat hem dan achterwege en gun dan je hond zijn of haar keuzevrijheid.