Kalmerende signalen

Kalmerende signalen, de levensverzekering van de hond. Om uit te groeien tot sociaal goed functionerende honden, met het vermogen conflicten te vermijden of op te lossen, is het van groot belang dat honden, op weg naar volwassenheid,veelvuldig contact hebben met soortgenoten en mensen. Op die manier kunnen zij samen de belangrijkste communicatieve vaardigheden en lichaamssignalen ontwikkelen. Kalmerende signalen worden al gebruikt bij honden vanaf 8 weken leeftijd.

Honden kunnen namelijk in gevaarlijke of moeilijke situaties een conflict voorkomen door kalmerende signalen te geven. Of ze kunnen zichzelf ermee kalmeren. Sommige honden missen deze communicatieve vaardigheden, welke de taal van de hond is. De oorzaak hiervoor ligt vaak bij de mens, als je namelijk deze signalen niet begrijpt ligt het voor de hand de hond te straffen, gebeurt dit regelmatig dan durft de hond ze vervolgens niet meer te gebruiken.

Kalmerende signalen zijn er namelijk juist op gericht om te ontspannen, de afstand te verkleinen. Het is het kalmeren van emoties, zoals angst, stress, boosheid of andere omstandigheden die kunnen leiden tot een conflict , zowel bij ons als bij andere honden. Maar als het voor de hond niet lukt met kalmerende signalen te communiceren dan kunnen er dreigsignalen worden gebruikt zoals grommen. Je wilt dan namelijk als hond de afstand vergroten, de andere hond of mens wegjagen.

Er zijn zo’n 30 kalmerende signalen, dit is afhankelijk van de hond en in welke situatie bevindt de hond zich? Een paar voorbeelden zijn;
Het wegdraaien van de kop, wegdraaien van het lichaam, likken van de neus, geeuwen, schudden, langzaam bewegen, lip likken, in een bocht lopen.

N.b; Bovenstaande signalen kunnen ook heel kort of heel snel worden gegeven door de hond. Ook u als eigenaar kunt deze signalen naar de hond inzetten om deze te kalmeren!

BRON: TURID RUGAAS