Nieuws

Honden en ballen wel zo gezond?

Belastend voor het lichaam: niet goed voor jonge en oudere honden
Het is voor het lichaam van een hond erg belastend om achter aan bal aan te rennen. Honden staan stil, rennen vervolgens hard achter de bal aan zonder eerst opgewarmd te zijn, remmen opeens hard om de bal te pakken, rennen in volle vaart met de bal terug, om bij de eigenaar weer hard te remmen. Vervolgens herhaalt zich dit een x aantal keer. Op langere termijn kan het achter ballen aangaan grote gevolgen hebben voor de gewrichten. Het hebben van pijn is één van de grootste oorzaken waardoor honden uitvallen of ongewenst gedrag laten zien. Hoe jonger de hond is, hoe meer schade je doet aan de gewrichten wanneer de hond achter de bal aan gaat. Zo is het belangrijk dat een pup geen trap loopt, niet te veel wandelt en bijvoorbeeld niet in zacht zand van het strand of duinen loopt. Veel oudere honden hebben last van artrose, maar gaan door hun pijn heen wanneer zij achter de bal aan gaan.

Gaat jouw hond achter fietsers, joggers, katten en andere dieren aan? 
Door het keer op keer achter een bal aan gaan, wordt het jachtinstinct getriggerd en dit zorgt voor hyperactiviteit en stress. Het jachtinstinct triggeren is vaak niet gewenst, hiermee stimuleer je je hond om bijvoorbeeld achter fietsers, auto’s, vogels, katten en andere (huis)dieren aan te gaan. Geen enkele hond is ervoor gemaakt om keer op keer ergens achter aan te rennen. Achter bewegingen aanrennen is deel van de jacht, maar de prooi pakken en eventueel doden gebeurt maar één keer: aan het einde van de jachtpartij. Daarna is het tijd voor rust om te herstellen. Wanneer je met de bal speelt, gooi je de bal vrijwel nooit maar één keer. De herhaling van het gooien van ballen zorgt ervoor dat een hond onrustig en gestrest raakt. Wanneer jouw hond achter fietsers, katten of andere dieren aangaat: stop met het gooien van ballen! Je kunt van de hond niet verwachten dat hij niet achter beweging aan mag gaan, terwijl hij gestimuleerd wordt om achter een bal aan te rennen.

Aanmaak van adrenaline en cortisol: honden raken mentaal en fysiek gestrest
Het onrustig en gestrest raken door het gooien van ballen, kun je zien doordat een hond helemaal hyper wordt, stijf staat van de spanning, gaat piepen en blaffen wanneer hij de bal ziet en/of wanneer je de bal gooit. Honden die veel met ballen spelen, laten vaak hun normale gedrag niet meer zien tijdens een wandeling en reageren impulsief zonder na te denken. Ze zijn alleen maar gefocust op de bal en kunnen niet meer rustig snuffelen en hun natuurlijk gedrag vertonen tijdens een wandeling. Ze gaan geen gezonde interactie aan met andere honden omdat ze alleen maar oog hebben voor de bal. Bij sommige honden gaat het zo ver, dat ze door de adrenaline kick van het rennen achter een bal aan, verslaafd raken aan de bal. Zonder bal kunnen zij niet meer functioneren.

Naast adrenaline wordt onder andere het stresshormoon cortisol aangemaakt wanneer een hond achter de bal aanrent. Het duurt gemiddeld 2 tot 6 dagen voordat dit hormoon het lichaam uit is. Wanneer je binnen deze dagen weer met ballen gaat gooien, krijgt het lichaam de kans niet om tot rust te komen en zal het stressniveau niet dalen. Een hond kan hierdoor chronische stress krijgen. Een hond waarbij het cortisolniveau in het lichaam steeds hoog is, is sneller overprikkeld en kan minder veel hebben, waardoor ook gedragsproblemen kunnen ontstaan.

Alternatieven: wat kun je doen in plaats van het gooien van ballen?
In plaats van de hond achter een bal aan laten rennen, kun je ook de bal verstoppen en je hond naar de bal laten zoeken. Of de hond laten zoeken naar andere voorwerpen of brokjes. Dit is een stuk natuurlijke dan achter de bal aanrennen en het is voor de hond ook een leuke manier om mentaal moe te worden. Honden moeten hierdoor namelijk één van hun beste zintuigen te gebruiken: hun neus. Om met hun neus te werken, moet een hond nadenken en kan hij niet impulsief reageren. Wat ook een leuke activiteit is, is een aantal keren per week een snuffelwandeling.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief