00316 14031871 / 00351 967425891 info@hs-lupo.nl

Nieuws

Een zwerfdier uit het buitenland adopteren?

Ik kan u zeggen dat ik er zelf inmiddels drie heb en ze zijn allen fantastisch! Er is veel negativiteit omtrent buitenlandse honden maar er zijn te weinig honden in de asielen Er is echt veel meer vraag dan aanbod. Op het moment dat je het via een goede stichting doet is de slagingskans groot omdat ze informatie hebben over de desbetreffende hond of deze geschikt voor je is. Daarnaast zijn ze ook druk bezig met de hondenpopulatie in het land van herkomst terug te dringen door contacten met de overheid en castratie/sterilisatie projecten op te zetten. In dat geval haal je niet “klakkeloos” honden naar Nederland. Dat willen deze mensen namelijk ook niet. Daarnaast zie ik diverse honden langskomen op de hondenschool die ook fantastisch en leuk zijn en waar baas en hond enorm gelukkig worden van elkaar. Als Nederlandse honden (vanaf pup) niet goed worden opgevoed kunnen het ook “probleem” honden worden/zijn. denk dus is aan het geven van een kans aan zo n wellicht kansloze hond. Ze verdienen het echt! Zijn je enorm dankbaar! en ze worden vaak oud  . (foto is mijn Harvey)

Een goede stichting kiezen

Het is af te raden om zelf een zwerfdier naar Nederland te importeren, want het is moeilijk zelf in te schatten hoe geschikt een zwerfdier is wat betreft gezondheid en gedrag. Bovendien kost dit minimaal drie weken voorbereiding.

Er zijn erg veel stichtingen die zwerfhonden en/of -katten uit het buitenland naar Nederland importeren. Zij dienen uiteraard te voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Zo valt import van dieren door een stichting onder handelsverkeer en moeten de papieren voor de import daar ook aan voldoen. Honden en katten moeten altijd gechipt zijn en een geldige vaccinatie tegen hondsdolheid hebben. Soms is ook een bloedtest verplicht. Een stichting moet de chip van een geïmporteerd dier altijd eerst op hun naam registreren, maar na plaatsing moet de chip op naam van de nieuwe houder worden geregistreerd.

De gezondheid van een zwerfdier

Wanneer een zwerfdier opgevangen wordt, is het van belang dat zo’n dier goed medisch onderzocht wordt. Vrijwel alle zwerfdieren hebben last van parasieten, zoals vlooien en wormen. Daarnaast komt de darmparasiet giardia erg veel voor. Andere ziekten waar rekening mee moet worden gehouden zijn onder andere babesiose, leishmaniose, ehrlichiose en hartworm. Uiteraard kunnen zwerfhonden en –katten ook andere ziekten oplopen, zoals de ziekte van Carré en de ziekte van Weil bij honden en niesziekte bij katten.

Op sommige ziekten kan getest worden en tegen sommige ziekten kan gevaccineerd worden. Vraag na of een stichting dit ook laat doen, de goede stichtingen verzorgen dit alvorens de hond naar Nederland komt en in principe komen enkel gezonde dieren naar Nederland toe. Nog een goede reden om voor een goede stichting te kiezen. Bedenk als dit niet is gebeurt dat sommige ziekten een langdurige behandeling nodig kunnen hebben en dat de dierenartskosten dan ook flink op kunnen lopen!

Maar begrijp ook dat Nederlandse honden deze ziektes ook kunnen krijgen of hebben oplopen. Als je hond mee gaat op vakantie naar het buitenland en je beschermd niet voldoende dan kan ook deze hond Leismania, Babesiose of Hartworm oplopen in de Zuid Europese landen. Ziektes worden echt niet overgedragen door enkel de Buitenlandse honden, de buitenlandziektes zoals genoemd zijn namelijk niet besmettelijk maar enkel aan de besmette hond toebedeeld. Wormen, kennelhoest, Giardia  (zie andere verhaal) zijn wel besmettelijk. Laat je dus goed informeren. Ik heb ook in buitenlandse asielen gewerkt en dit ga ik weer doen en ik ken diverse goede stichtingen waar ik ook mee samenwerk.

Matching tussen dier en baas

Bij een matching zal een goede stichting net zo geïnteresseerd zijn in u, als u bent in de stichting en de dieren die zij aanbieden. De stichting moet tenslotte kunnen inschatten of u een geschikte eigenaar bent. De voorkeur gaat uit naar een persoonlijke kennismaking, nog voordat er daadwerkelijk een specifiek dier wordt aangewezen. In een meer ideale situatie is het dier voordat het aan een nieuwe baas wordt gekoppeld al in Nederland gevestigd, bijvoorbeeld in een gastgezin. Daardoor krijgt het dier de mogelijkheid om bij te komen van de reis en te wennen aan een leven in Nederland.

Adoptiecontract – rechten, plichten en eigenaarschap

Zorg ervoor dat u het contract van een stichting kunt inzien. In de praktijk wordt er door stichtingen vaak gebruik gemaakt van een adoptiecontract / adoptieovereenkomst. Juridisch gezien kunt u een dier eigenlijk niet adopteren, maar alleen kopen, huren of lenen. De voorkeur gaat uit naar een koopcontract en niet naar een adoptie / bruikleencontract, omdat u alleen dan eigenaar van de hond of kat wordt. Helaas staan er in veel gebruikte adoptiecontracten vaak dubieuze bepalingen.

Gedrag van adoptiehonden

Het begeleiden van een voormalige zwerfhond is vaak niet zo eenvoudig; door hun voorgeschiedenis komen er relatief veel gedragsproblemen voor bij deze honden. Daarom is het aan te bevelen om alleen aan zo’n hond te beginnen als u al ervaring heeft met honden. Veel honden zijn in eerste instantie angstig en erg op hun hoede. Ze kunnen snel schrikken van onbekende geluiden of plotselinge bewegingen en bang zijn voor vreemde mensen (soms vooral mannen), andere honden of verkeer. Ook verlatingsangst komt geregeld voor.

Weet waar u aan begint

Adopteer nooit zomaar een hond of kat uit het buitenland ‘omdat u een dier wilt redden’ of omdat de foto’s op internet zo leuk zijn. Overweegt u een dier uit het buitenland te adopteren, zorg dan dat u goed voorbereid te werk gaat en lees van tevoren ons Praktische document “de aanschaf van een buitenlandse zwerfhond of -kat”. LICG.nl.

Cursus;

Het is zeker aan te raden begeleiding te zoeken in de vorm van een hondencursus voor de (her) opvoeding van de buitenlandhond. Laat de hond wel eerst goed een aantal weken wennen is mijn ervaring en ga vooral niet een cursus volgen voor uitsluitend “buitenlandhonden”. Als in zo n groep getraumatiseerde of bange honden zitten dan is wordt dit gedrag vaak ogenblikkelijk overgenomen door uw wellicht niet bange hond. Daarnaast is het vaak nog onbekend hoe ze gaan reageren en ook dit wordt dan gecopieert door uw hond. Met name angst wordt namelijk direct overgenomen. Aan te raden is priveles(sen) en vervolgens een passende cursus bv in het geval van LUPO een basiscursus. Tezamen met meest stabiele honden, zodat dit gedrag wordt overgenomen.

Ik heb inmiddels dus veel ervaring met buitenlandhonden (ik heb er zelf drie)  U kunt ook altijd informatie aan mij vragen als u meer zou willen weten op alle gebied.

bron LICG

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief