Nieuws

Arthrose bij de (oudere) hond

Wat is artrose?
arthroseArtrose is één van de meest frequente problemen in de dierenartsenpraktijk. Het is een vorm van slijtage van gewrichten waardoor bewegingsproblemen en pijn kunnen ontstaan. Het is een aandoening die vooral bij oudere honden gezien wordt maar in sommige gevallen ook bij jongere dieren voorkomt. Een gewricht is de verbinding tussen twee botten met daar omheen het gewrichtskapsel. Om soepel te kunnen bewegen is het bot hier bedekt met glad en elastisch kraakbeen en zit er gewrichtsvloeistof als smeermiddel in het gewricht. Als er slijtage in dit systeem optreedt wordt er gesproken van artrose. Het kraakbeen wordt ruw en minder elastisch of verdwijnt zelfs helemaal en er ontstaat een ontstekingsreactie in het gewricht. De bewegingen worden hierdoor moeizaam en vaak pijnlijk. In gevorderde gevallen vertoont ook het onderliggende bot slijtage.

Hoe ontstaat nu deze slijtage?

  • Bij oudere dieren door een natuurlijk verouderingsproces. Het kraakbeen wordt minder elastisch en beschadigingen herstellen minder goed.
  • Bij grotere rassen (bijv. rottweiler, dobermann of labrador) is er een grotere belasting van de gewrichten waardoor er sneller slijtage optreedt.
  • Door overgewicht worden de gewrichten te zwaar belast.
  • Als een gewricht beschadigd is door een breuk of zware kneuzing zal de kwaliteit van het kraakbeen nooit meer optimaal worden.
  • Bij jonge dieren door erfelijke afwijkingen of aangeboren gewrichtsproblemen zoals bijvoorbeeld heupdysplasie.

Hoe kan nu bepaald worden of een hond artrose heeft?
Allereerst wordt aan de eigenaar gevraagd of er veranderingen zijn gemerkt aan het gedrag van het dier. Bijvoorbeeld of het moeilijker loopt, geen trap meer op wil, niet meer wil spelen of dat er na rust kreupelheid is die vermindert met bewegen. Dit kan duiden op pijn bij bewegen. Daarna wordt de hond onderzocht. Gewrichten met artrose hebben vaak een verminderde beweeglijkheid en zijn pijnlijk bij strekken en buigen. Vervolgens wordt vaak een röntgenfoto gemaakt waarmee de diagnose bevestigd kan worden.

Artrose is helaas niet te genezen
De therapie van artrose bestaat uit pijnbestrijding en remming van verdere gewrichtsafbraak. Als eerste stap is een verandering in levensstijl nodig. Dit gebeurt door zonodig af te vallen en de spieren te versterken door gedoseerde beweging. Met een gedoseerde activiteit bedoelen we vaker per dag kleine stukjes wandelen in plaats van één keer een grote wandeling. Zwemmen is ook een goede activiteit, doordat door de gewichtsloosheid de gewrichten niet zwaar worden belast.

Pijnstilling door medicatie
De medicatie bij artrose bestaat vooral uit pijnstilling. Bij hevige pijn wordt een NSAID voorgeschreven. Dit zijn medicijnen met zowel een pijnstillend als een ontstekingsremmend effect, bijvoorbeeld Metacam® of Rimadyl®. Als nadeel treden soms nier- en maag/darmproblemen op. Daarnaast zijn er nog voedingssupplementen verkrijgbaar zoals chondroitinesulfaat en glucosamines. Dit zijn bestanddelen van het kraakbeen die zorgen voor een soepel gewricht. Een voorbeeld hiervan is Artrofit; zie onder , Sasha’s blend® of Fortiflex®.

Dieet Helpt!
Tegenwoordig bestaan er ook speciale dieetvoeders voor honden met artrose. Deze voeding bevat een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren komen in hoge concentratie voor in visolie en hebben ontstekingsremmende eigenschappen. In dit voer zitten ook glucosamines en chondroïtinesulfaat. Dit voer zorgt ook voor het in stand houden van het optimale lichaamsgewicht. Dieetvoer verzacht de pijn en voorkomt afbraak van gezond kraakbeen. Het verbetert de mobiliteit al na 21 dagen. Hierdoor kan de hond ook minder NSAID’s gebruiken. NSAID’s hebben tenslotte toch vaak bijwerkingen voor de hond, met name op de maag en darmen.

Alternatieve Therapieën
Er bestaan nog alternatieve therapieën zoals fysiotherapie, acupunctuur en shockwave therapie. Doel van deze therapieën is het verminderen van de pijn. Wanneer er geen behandeling wordt ingezet zal het huisdier steeds minder gaan bewegen en in gewicht toenemen. Hierdoor zal de spiermassa verder afnemen en gewrichten nog meer belast worden, waarna de klachten zullen verergeren.

Orthopedische Hulpmiddelen
U kunt ook worden doorverwezen naar Hodes Dierenorthopedie, zij maken orthopedische- en evalidatiehulpmiddelen voor dieren.

Gag’s en Collageen
Vooral in de voeding van actieve honden en grote hondenrassen moet een uitgebalanceerd gehalte glycosaminoglycanen (zogenoemde GAG’s) bevatten Deze eiwit-suikerverbindingen zijn belangrijke elementen voor het goed functioneren van de gewrichten. Het collageen is ook belangrijk. Het is het hoofdeiwit van het bindweefsel en geeft stevigheid aan de pezen, banden, gewrichtskapsels en de botten. De activiteit van de GAG’s en het collageen neemt met de jaren af bij de hond. Dit kan bijdragen aan het ontstaan van artrose, artritis en rugklachten.

Voeding ook met Glucosamine
Bij LUPO is de kwaliteitsvoeding Happy Dog te verkrijgen. Een zeer goede kwaliteitsvoeding met omega 3 & 6 visolie en Glucosamine, wat zorgdraagt voor een goede voeding ook op dit vlak maar met een lagere prijs. Desgewenst aangevuld met Happy Dog Artrofit. Helaas zit in de meeste voeding niet altijd voldoende GAG’s. Daarom is ArthroFit ontwikkeld. ArtroFit bevat de Nieuw-Zeelandse wilde kweekmossel, deze mossel bevat een zeer hoog aandeel aan biologische GAG’s. Daarnaast bevat dit receptuur ook kiezelgoer, zeealgen en een speciaal kruidenmengsel. ArthroFit helpt als voedingssupplement de gewrichten, pezen en banden te ondersteunen. Ik heb er erg goede ervaringen mee inmiddels!! Honden die weer prettig wandelend en rennend door het leven gaan!

Voedingsadvies
Hoeveelheid bij chronische klachten:
0,5 – 0,75 gram pellets per kg lichaamsgewicht.
Toepassing als therapie:
max. 14 dagen: 1 – 1,5 gram pellets per kg lichaamsgewicht
Artrofit Per pot (voor langdurig gebruik) € 38,95
Voor prijzen van het voer zie de site .

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief