Nieuws
Strijd om hondenvoeding
Ben je pro-brok of ben je pro-vlees?
Dit is denk ik met stip de meest gestelde vraag aan mij als voedingsdeskundige voor honden. Bijna elke dag krijg ik deze vraag op verschillende manieren gesteld. Meestal suggestief…
Het zal niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen paar jaar twee duidelijke kampen zijn ontstaan. Aan de ene kant de brokkenvoerders, en totaal aan de andere kant de diepvries-vers-vlees voerders. Er wordt heen en weer gegooid met veroordelende argumenten en bewijsmateriaal, alleen maar om ervoor te zorgen dat de manier van voeren van de tegenstander zwart gemaakt wordt.
Wat wel opvallend is, is dat iedereen met grote regelmaat het gevoel lijkt te hebben dat ze zich moeten verdedigen. En waarom vraag je je af? Als dit toch de “beste” manier is om je hond te voeren lijkt me dit toch helemaal niet nodig.
Er zijn goede argumenten te verzinnen voor beide manieren van voeren. Of zelfs een combinatie hiervan. Maar het is voor de meeste mensen not-done om je in het grijze gebied tussen deze twee meningen te begeven. Een soort van: Als je niet met ons bent ben je tegen ons! Nou dan ben je blijkbaar tegen iedereen!
Je hoeft je als hondeneigenaar niet te verantwoorden voor de keuze die je hierin maakt en dat iedereen die jou verplicht om hier wel een keuze in te maken, diegene is die zichzelf eens achter de oren moet krabben.
Voeding een complexe materie
Afhankelijk van de ingrediënten die er gebruikt worden om een bepaalde voeding te maken is een voeding wel of niet van goede kwaliteit.
Er bestaan brokken gemaakt van de meest hoogwaardige, biologische, goed verteerbare en opneembare ingrediënten, en er bestaan brokken gemaakt van inferieure, goedkope, uit de bio-industrie gewonnen grondstoffen. En 1000 mogelijkheden hiertussen in. Samenstellingen en percentages verschillen als dag en nacht van elkaar…. Alle brokjes zijn bruin (min of meer) Er zijn wat onderlinge verschillen maar men kan op geen enkele manier hier de kwaliteit aan af lezen.
Er bestaat vlees gemaakt van (ik herhaal) de meest hoogwaardige, biologische, goed verteerbare en opneembare ingrediënten, en er bestaat diepvries vers vlees gemaakt van inferieure, goedkope, uit de bio-industrie gewonnen grondstoffen. En 1000 mogelijkheden hiertussen in. Samenstellingen en percentages verschillen als dag en nacht van elkaar…. Alle soorten diepvries vers vlees lijken op gehakt (min of meer) Er zijn wat onderlinge verschillen maar men kan op geen enkele manier hier de kwaliteit aan af lezen.
Dus als we de discussie aan willen gaan wat beter is: Brokken of diepvriesvers vlees?….. Kunnen we wat mij betreft meteen inpakken en naar huis gaan…..
Want als je mij wil vertellen dat de allerbeste brok gemaakt van superieure ingrediënten, slechter is voor de hond dan diepvriesvers vlees wat totaal uit balans is en gemaakt van waardeloze goedkope rommel……. Dan is het misschien verstandig om je meer in voeding te gaan verdiepen.
Ja, de afgelopen jaren is de kwaliteit van gebruikte ingrediënten in hondenvoeding er niet altijd beter op geworden. Er is veel ingeleverd dit gebied, om meer winst te maken en er zijn meer honden met problemen dan ooit tevoren.
Maar ik ben er van overtuigd, en in mijn praktijk zie ik hier de levende bewijzen van, dat deze problemen niet enkel veroorzaakt worden door de vorm waarin de voeding aangeboden wordt. Honden eten al 60 jaar brokjes, en het is niet zo dat ze daar nu ineens allemaal dood aan gaan.
Voeding is niet de oorzaak van alle problemen
Ik zie bergen problemen door niet passende voeding, maar ook door langdurig antibioticagebruik, onnodig ontwormen, ontvlooien en enten. Door problemen die ontstaan zijn door verkeerd fokken, door het verkeerd houden van honden en door het niet voldoen aan de basisbehoeften voor een gezonde hond. Zowel geestelijk als lichamelijk.
Wat denken jullie van bijvoeding? Van het slecht verzorgen van de vacht? Het gebruik van steeds meer geparfumeerde producten in de omgeving van de hond? Deze oorzaken van problemen die wij ontzettend makkelijk toeschrijven aan voeding worden vaak over het hoofd gezien. Tot mijn grote verdriet.
Ook krijgt het grote gros van de honden in Nederland niet de voeding die bij hem of haar past. Het uitzoeken van een passende voeding bij een specifieke hond, eigenaar, leefstijl en portemonnee is maatwerk. Net zoals het aan laten meten van een passend tuig, of goede vachtverzorging. Zonder de juiste achtergrondinformatie en kennis over anatomie, fysiologie en pathologie is het voor veel mensen gewoon erg moeilijk.
Het is zo makkelijk om te zeggen dat problemen ontstaan doordat iemand een brokje, of diepvriesvers vlees geeft. Het is makkelijk om in een kamp te gaan zitten en op anderen neer te kijken. Het is veel moeilijker om op een complexere manier te bekijken of deze voeding wel bij deze hond past, dat goed kunnen beargumenteren en onderbouwen om vervolgens ook te durven kijken alle andere factoren die een rol spelen bij de gezondheid van deze hond. Zodat het eindresultaat een mooie, blije, en gezonde hond is.
Heb niet al te snel een oordeel over elkaar. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden…