Nieuws
Warm weer en dat houdt nog even aan. Dus nogmaals de waarschuwingen.
Gedurende de zomermaanden kan het extreem warm worden. Vervelend voor ons, mensen, maar gevaarlijk voor uw hond. Daarom roept ik u maar ook zeker de Koninklijke Hondenbescherming op om tijdens deze dagen extra alert te zijn.
Waarom is de warmte gevaarlijk voor honden?
Honden transpireren niet zoals mensen. De hond heeft vrijwel geen zweetklieren. Warmte kan de hond slechts afvoeren via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen. Een hond kan daardoor niet tegen al te hoge temperaturen. Het bloed wordt stroperig waardoor de organen en de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dat leidt al snel tot coma en de dood.
Kort-snuitige honden extra kwetsbaar
Uit Engels onderzoek is gebleken dat kort-snuitige honden een groot risico lopen op oververhitting bij warm weer. Vanwege hun vaak extreem platte snuit kunnen deze honden de overtollige lichaamswarmte niet of nauwelijks kwijtraken.
Honden kunnen de warmte enigszins kwijtraken door te hijgen, maar met een extreem platte snuit is hijgen veel minder effectief. Bovendien kunnen de honden door heftig naar adem te snakken juist nog eens meer warmte genereren. Hondenbezitters van kort-snuitige honden moeten hun viervoeter dus extra goed in de gaten houden met deze zomerse temperaturen.
Hond niet in de auto!
Laat uw hond niet in de auto achter, ook niet voor heel even of als deze in de schaduw lijkt te staan. De temperatuur loopt in de auto namelijk razendsnel op. Het gaat niet om voldoende zuurstof, maar om de temperatuur, dus ook met de raampjes op een kier kan uw hond binnen luttele minuten bezwijken in de opgesloten auto.
Hond niet naast de fiets laten rennen!
Een verblijf in de auto is niet de enige aanleiding voor oververhitting. Zo vormt fietsen op zeer warme dagen ook een groot risico. Ga bij warmte niet fietsen met de hond. Niet alleen kan dit snel leiden tot een onverantwoorde stijging van de lichaamstemperatuur van de hond, maar het warme asfalt, steen of beton is ook nog op een andere manier funest.
Zoals eerder genoemd kan een hond alleen via zijn tong (hijgen) en via zijn voetzolen warmte afvoeren. Deze zijn bij warm weer dan ook altijd vochtig. Als de hond daarmee over een warm wegdek loopt, dan ontstaat heel snel een forse blaar, die zeer pijnlijk is en die dagenlang kan aanhouden.
Strand
Ook het strand is op het middaguur niet de beste plek voor een hond. Het zand is heet en voor de honden pijnlijk aan de pootjes. Bovendien zijn honden op veel stranden in de zomermaanden niet toegestaan. Neem uw hond dus niet mee, tenzij uw dier op een beschaduwde plaats kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen en steeds over fris drinkwater beschikt.
Oude honden en pups
Oude honden en pups hebben net als oude mensen en kinderen extra zorg en aandacht nodig tijdens warme dagen. Voor hen geldt nog meer dan voor gezonde, volwassen honden dat u ze tijdens warme dagen goed in de gaten moet houden.
Verbranding bij honden
Ook honden kunnen door de zon verbranden. Honden met een dunbehaarde of witte vacht lopen het meeste risico op verbranding.
Tips bij warm weer:
- Laat uw hond niet in de directe zon liggen, maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes.
- Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond.
- Zorg altijd voor voldoende koel en vers water.
- Laat uw hond zwemmen in veilig water, als hij dat wil.
- Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden als daar lang de zon op staat. Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen.
- Wees wijzer dan uw hond en rem hem op tijd in zijn activiteit. Dat een hond door wil gaan, betekent niet dat het ook goed voor hem is!
SPREEK ANDERE HONDENEIGENAREN OOK S.V.P. ER OP AAN ALS U HET BOVENSTAANDE ZIET.