Nieuws
Kies je hond bewust
Of een hond bij je past, wordt meer bepaald door zijn karakter dan zijn uiterlijk. Helaas kiezen veel mensen hun hond nog omdat ze hem mooi vinden. Ze beseffen niet dat achter het uiterlijk een karakter schuilgaat. Dat is jammer, want net als bij samenwonen met mensen, gaat ook bij samenleven met de hond juist daarom! Als je bij elkaar past, heb je het veel fijner samen.
Karakter
Een hond is zijn eigen individu. Een individu met een eigen persoonlijkheid of karakter. Over persoonlijkheid bij dieren wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan. Gelukkig maar, want er is nog veel over te leren.
Juist omdat iedere hond anders is, kun je ze eigenlijk niet over een kam scheren. Toch geven veel hondenbazen aan een bepaald ‘type’ hond aan de lijn te hebben.
Bij de Koninklijke Hondenbescherming hebben we die ‘typen’ beschreven. Dat is natuurlijk gegeneraliseerd. Het kan je echter wel een idee geven over of een bepaald ‘type’ hond wel of niet bij jou past. Door de types in gedachten te houden, kun je – als je een hond kiest – bewuster zijn van een keuze op karakter. We zetten de types hier nog een keer op een rij.
Lompe Leon
Deze hond barst vaak van de energie en is regelmatig op zoek naar iemand die zijn lompe spel wil meespelen. Lompe Leon zal je kleding vies springen en misschien een vervelende kras op je been maken, maar hij zal niet snel overgaan tot agressie. De wereld is zijn vriend, maar wel een vriend om lekker bovenop te springen, ook als de vriend daar zelf niet zo blij mee is. Persoonlijke zones van anderen zijn Lompe Leon onbekend. Je moet daar als baas van houden en ook bereid zijn Lompe Leon te begeleiden zodat zijn aardige overenthousiastme anderen niet tot last is.
Patrouille Patrick
Dit is de hond die erg graag doet waar hij jarenlang voor gefokt is: zijn terrein en eigendom bewaken. (Dat terrein kan overigens ook verplaatst worden, wanneer Patrouille Patrick een fiets, een jas of een andere bezitting van de eigenaar verdedigt). Patrouille Patrick kan de rust zelve zijn, totdat hij in actie komt. Dan toont hij zijn kracht en energie. Ben je als mens een allemansvriend en houd je van makkelijk contact leggen, dan is Patrouille Patrick niet direct de beste match. In zijn opvoeding vraagt Patrick een goede socialisatie en een baas die hem rust en duidelijkheid biedt.
Snelle Jelle
Snelle Jelle houdt van beweging en van najagen. Anders dan Lompe Leon, is Snelle Jelle niet lomp. Als hij niet najaagt, weet hij vaak prima de persoonlijke zone van een andere hond te respecteren. Snelle Jelle is snel afgeleid door iets wat plotseling langs of in hun buurt komt. Snelle Jelle is zelf ook graag in beweging en eigenlijk altijd te porren voor activiteit. De ideale baas van Jelle is sportief en bereid om zijn hond in gedachten altijd een stap voor te zijn. Wat geen gemakkelijke opgave is!
Angstige Arie
Deze hond komen we helaas te vaak tegen. Angstige Arie is angstig en kan dat tonen door te vluchten of zich te verschuilen, bijvoorbeeld achter zijn eigenaar of achter een object. Soms leert een Angstige Arie dat hij door blaffen of bijten datgene kan weghouden wat hij eng vindt. Voor bekenden is hij dan een schat, maar – in zijn ogen – enge mensen houdt hij het liefst zo ver mogelijk van zich af. Angstige Arie houdt van rust en duidelijkheid en heeft dat ook hard nodig. Zijn baas is stabiel, proactief, beschermend en duidelijk.
Onzichtbare Odie
Dit is een zachte hond. Je merkt hem in eerste instantie vaak niet op. Onzichtbare Odie houdt zich liever op de achtergrond, maar niet uit onzekerheid. Hij wandelt graag rustig met zijn eigenaar mee, of speelt een gezellig bal- of sjorspelletje met hem. Als hij je aankijkt, zijn zijn ogen zacht en verontschuldigend. Onzichtbare Odie past zich vaak moeiteloos aan de omgeving aan. Daardoor wordt wel eens te weinig rekening met hem gehouden. Aan zijn baas stelt Odie weinig eisen, maar hij verdient een baas die er voor hem is en hem zijn hondzijn gunt.
Gepijnigde Gerrit
Deze hond is eigenlijk een ander type, maar heeft een aandoening waardoor hij kwetsbaar is (zoals slechtziendheid) of pijn lijdt. Veel honden hebben een kwetsbaar of pijnlijk punt. Artrose komt helaas ook voor bij relatief jonge honden. Blessures aan rug of poten zijn vaker regel dan uitzondering. Pijn kan een directe uitlokker zijn voor agressie bij honden. Het kan een hond echter ook ‘enkel’ rustig(er) of teruggetrokken maken. Pijn bij honden wordt bijzonder vaak gemist. Gepijnigde Gerrit is eigenlijk geen echt ‘type’ hond, omdat de hond zonder pijn anders zou zijn. Omdat pijn bij honden zo vaak wordt gemist, staat hij toch in dit rijtje.
Gepubliceerd op: hondenbescherming.nl