Nieuws
Hoe adopteer ik een hond uit het buitenland?
Wat mooi! Je hebt besloten om een buitenlandse hond een fijn thuis te geven. Maar hoe vind je jouw gouden match? En waar moet je op letten? Eerst maar eens kijken op social media en internet. Maar door het enorme aanbod zie je door de bomen het bos niet meer! In dit artikel een aantal tips die jou kunnen helpen bij je zoektocht.
Hoe herken ik een goede stichting?
De meeste honden worden geadopteerd via een stichting. Het aanbod is heel groot, maar waaraan herken je een goede stichting?
1. Website
Het aanbod van buitenlandse honden vind je vooral op social media en Marktplaats.
Dat zijn natuurlijk goede platforms, maar een website is zeker ook belangrijk. Op de website kun je informatie vinden over:
- Visie & financiën: geeft de stichting duidelijke informatie over doel en visie. Een jaarverslag hoort op de website te staan. Als de stichting een ANBI-status heeft, dan staat er ook een actueel beleidsplan op de site.
- Tarieven: een stichting heeft geen winstoogmerk. Natuurlijk moeten alle kosten worden vergoed, maar winst maken is niet de bedoeling. Verdiep je dus goed in de hoogte van de adoptiebijdrage.
- Voorlichting: een goede stichting geeft uitgebreide voorlichting over de begeleiding van je hond. Deze adviezen zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Corrigeren, dominantie en soortgelijke termen passen hier niet bij.
2. De adoptieprocedure
Een goede stichting heeft een uitgebreide adoptieprocedure. Dit is nodig om de kans op een goede match tussen jou en de hond te vergroten. Een juiste match voorkomt teleurstelling, frustratie en verdriet bij jou, jouw gezin en natuurlijk de hond zelf. De adoptie heeft dan de meeste kans van slagen. Een zorgvuldige procedure start met een intakeformulier, dat je uitgebreid en naar waarheid invult, gevolgd door een telefonische intake. Als de hond bij een gastgezin in Nederland is bestaat de procedure vervolgens uit
- de kennismaking met de hond;
- bedenktijd of het een goede match is. De hond gaat dus niet meteen mee naar huis;
- huisbezoek in het kader van veiligheid. Hierbij wordt gelet op een goede omheining van de tuin en een sluisfunctie in huis.
Als iedereen positief is verhuist de hond. Er wordt gezorgd voor een veilige manier van vervoer. Na de verhuizing zorgt de stichting voor adequate nazorg. Bij voorkeur door, of in ieder geval in samenspraak met, een goed opgeleide gedragstherapeut.
Regels en wetten
Stichtingen moeten aan de regels en wetten voldoen voor het vervoeren en importeren van honden. Een van de regels is dat de hond een Europees paspoort en een gezondheidsverklaring moet hebben. Het paspoort wordt pas afgegeven na de verplichte inentingen. Om te reizen moet de hond een rabiësenting hebben. Deze mag pas gegeven worden als de hond 12 weken is. 3 weken daarna mag de hond reizen. Een hond die volgens de geldende wetten en regels in Nederland is kan dus niet jonger zijn dan 15 weken.
Veiligheid
Veiligheid is een belangrijk onderwerp. De wereld van jouw hond verandert enorm en de kans dat hij wil vluchten is daardoor groot. De stichting geeft goede voorlichting over veiligheid en werkt met veiligheidstuigen (zie foto). De hond wordt zeker in de beginperiode dubbel aangelijnd, een lijn aan halsband en een lijn aan het tuig. Bij voorkeur bevestig je 1 van deze lijnen met een heupgordel aan jezelf. Een gps-tracker is een goede aanvulling. Mocht er dan iets mis gaan, dan weet je via je telefoon je hond te traceren. Gebruik geen flexilijn. Deze schiet makkelijk uit je hand en klettert dan achter je hond aan. Daar schrikt je hond zo van dat hij nog harder wil vluchten.
Een goede stichting zal ook adviseren jouw hond niet te laten verhuizen in december. De donkere vuurwerkperiode is voor jouw net geadopteerde hond een hel. Ook al zit hij in een vreselijke situatie daar, die paar weken langer is geen drama. De vuurwerkperiode hier wel.
Zorg dat jouw hond op een veilige manier verhuist naar jou. De hond heeft veel stress van de reis en jij bent als eigenaar nog helemaal vreemd voor hem. De kans dat hij wil vluchten is heel groot. Zet de hond in een dichte bench in je auto en haal hem er pas thuis weer uit. Niet laten plassen onderweg! Zet de bench met hond in huis, sluit alle deuren en doe dan pas de bench open. Denk niet te makkelijk, het aantal vermissingen is nog steeds heel hoog. Rechtstreeks adopteren uit het buitenland
Heb je geen ervaring met buitenlandse honden? Kies dan voor een hond die al in een gastgezin in Nederland is. Het is niet mogelijk om een goed en duidelijk verhaal te vertellen over honden die nog in het buitenland zijn. De situatie daar is vaak zo anders dan hoe wij hier met honden omgaan. Veel honden hebben nog nooit in huis geleefd, waardoor het moeilijk te voorspellen is hoe hij zich in huis zal gedragen. Ook als je hond daar in een ‘kattenkamer’ wordt gezet om te zien of hij met katten kan, wil niet zeggen dat hij de kat bij jou in huis ook met rust laat.
Op social media komen heel veel filmpjes en foto’s voorbij van stichtingen en rescuers. De zieligste foto’s ‘scoren’ altijd goed. Natuurlijk slaat je hart over als je dat ziet. Maar wees reëel: kun jij deze hond wel begeleiden? En wordt deze hond wel gelukkig in Nederland? Bijvoorbeeld: een hele angstige hond zal het in onze maatschappij heel moeilijk krijgen.
Eerlijkheid duurt het langst
Zorg dat je van de stichting het eerlijke verhaal over de hond en zijn verleden krijgt. Maar vertel zelf ook het eerlijke verhaal over jouw situatie. Alleen dan is het mogelijk een goede match te maken. Anders zijn er alleen maar verliezers. Jij omdat je afstand moet doen van je geliefde hond en de hond omdat hij weer moet verhuizen.
Goede voorbereiding
Bereid je goed voor zodat je weet wat je kunt verwachten. Er zit veel verschil in karakter van honden uit verschillende landen / gebieden.
- In Oost Europa zien we veel honden die oorspronkelijk gefokt zijn voor het bewaken van kuddes. Deze honden zijn zelfstandig en bewaken ‘hun kudde’ met verve. Heb jij veel aanloop thuis? Dan kan dit problemen opleveren.
- In Zuid Europa zijn veel jachthonden, zoals spaniels en podenco’s. Heb jij het ideaalbeeld dat jouw hond lekker los moet kunnen rennen? Heb je katten in huis? Dan kan het samenleven met een jachthond problemen opleveren.
Verwachtingen
Bedenk van te voren goed wat jij verwacht van je hond. Moet hij altijd komen als je hem roept? Moet hij volgen tijdens het wandelen? Moet hij alleen thuis kunnen zijn? Allemaal vragen die je voor jezelf, en voor de stichting waar je contact mee opneemt, helder moet hebben. Dan is de kans op een goede match het grootst.
Bedenk ook heel goed of jij geschikt bent voor adoptie van een buitenlandse hond. Hoeveel tijd heb je om hem te begeleiden. Welke verwachtingen heb je? Als je veel verwacht van je hond dan is het de vraag of deze hond daaraan kan voldoen. Dan kun je mogelijk beter kiezen voor een hond van een goede fokker in Nederland. Of een herplaatser in Nederland, die is opgegroeid in onze maatschappij.
En dan is je geliefde viervoeter er. Wat genieten!
Voor jouw hond verandert de wereld echt enorm. Ook al was de situatie waar hij uitkomt heel slecht, het was wel zijn vertrouwde omgeving. Hij heeft een lange reis achter de rug, hij woont misschien wel voor het eerst in huis, bij mensen die hij niet kent en nog helemaal niet kan vertrouwen. Hoe belangrijk is het voor jouw hond om eerst te kunnen bijkomen van al deze ervaringen. Tijd en geduld zijn de toverwoorden. Laat je hond in zijn eigen tempo zijn nieuwe wereld ontdekken. Laat hem tot rust komen, veel slaap is belangrijk. Ga niet meteen naar cursus, laat niet iedereen op bezoek komen en gun hem de tijd!
Maatje voor het leven
Denk je nu: waarom zou ik nog een buitenlandse hond adopteren?
Omdat het genieten is om je hond een mooi leven te geven. Als je hem leert begrijpen en goed begeleidt, bouw je een heel bijzondere band met hem op. Krijg je een maatje voor het leven, die je eeuwig dankbaar is. Ze zijn stuk voor stuk zo uniek.
Ik heb zelf 3 buitenlandse honden die wereldhonden zijn en heb al veel buitenlandse honden begeleid. Dus veel ervaring mee 😊!
Credits
Dit artikel is geschreven door Odette Meijer en Loeske IJzerman van Adoptiehond.com.