00316 14031871 / 00351 967425891 info@hs-lupo.nl

Nieuws

Het Hondenlichaam; het gebit

Deel 4 alweer deze maand van het hondenlichaam. Met deze keer het gebit van de hond.

De hond heeft een carnivoren gebit. Dat betekent dat het gebit geschikt is om een prooi mee te vangen en te verscheuren. De sterke hoektanden vervullen een belangrijke functie bij het vangen van de prooi, de grote knipkiezen bij het verscheuren ervan.

Ontwikkeling..
Het gebit van de hond ontwikkelt zich al in de baarmoeder: de tandkiemen voor zowel het melk- als het blijvende gebit worden al voor de geboorte aangelegd. Net als de mens heeft de hond een melk- en een blijvend gebit.

Wisselen…
De puppies worden tandloos geboren. De eerste elementen van het melkgebit komen 2-4 weken na de geboorte door.
gebit 2Het blijvende gebit begint zich verder te ontwikkelen op het moment dat de kaken gegroeid zijn; de elementen van het blijvende gebit zijn namelijk een stuk groter dan het melkgebit. Door de groei van de blijvende elementen worden de wortels van het melkgebit geresorbeerd, vanaf ongeveer 3 mnd en valt het melkgebit uiteindelijk uit. Let wel; In sommige gevallen worden bij pups de melkhoektanden niet door de volwassen tand eruit gedrukt. Dan komen deze ernaast te staan en heb je een dubbele hoektand. Deze melkhoektanden moeten dan operatief worden verwijderd. Doe je dit niet dan krijgt de volwassen hoektand namelijk een verkeerde stand en sluit het gebit niet goed aan, soms prikken de hoektanden dan zelfs in het verhemelte van de hond wat pijnlijk is. Daarnaast gaat er vuil tussen de hoektanden zitten wat voor ontstekingen gaat zorgen. Laat dit checken door de dierenarts na het wisselen met ongeveer 6 maanden.

gebit 4Tandformule… De soorten en aantallen van het gebit van de hond worden weergegeven in een zogenaamde tandformule.
Een hond heeft 42 gebitselementen:
12 snijtanden, 4 hoektanden, 16 premolaren en 10 molaren.
Beet…
Veruit het grootste deel van de hondenrassen (en ook de Wolf) hebben een scharend gebit. Dit wordt als de normale beet beschouwd. Dat houdt in dat de ondersnijtanden net de achterkant van de bovensnijtanden raken, dat de onderhoektanden netjes voor de bovenhoektanden langsgaan en dat de kiezen van de bovenkaak en de onderkaak elkaar “afwisselen” zodat een horizontale beet ontstaat

 

Verzorging van het hondengebit
Honden doen niet zelf 2 keer per dag hun tandenpoetsen om alle etensresten weg te halen. Daarom moeten wij als mensen zorgen dat hun gebit gezond blijft. Doen we dat niet, dan krijgt de hond al snel last van tandplak wat uiteindelijk zelfs tot tandvleesontsteking kan leiden.

Misschien denkt u nu: hoe doen wolven en wilde honden dat?
Van oorsprong gebruikt een hond zijn gebit om het prooidier in stukken te scheuren en zo in porties te verdelen. Dat is voor het gebit dus hard werken. De honden van nu krijgen, lekker luxe, kant en klare brokken of blikvoer in hun bak. Hiervoor wordt het gebit nauwelijks gebruikt. De tanden worden niet meer dagelijks goed geschuurd, waardoor het tandplak niet verwijderd wordt. Door de mineralen in het speeksel kan tandplak verkalken en wordt zo tandsteen. De bacteriën hopen zich hierin op en zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. Er kunnen gaatjes ontstaan en de adem van de hond gaat stinken. En misschien begrijpt u dat deze ontsteking pijnlijk voor de hond kan zijn.

Uw taak is om het gebit van de hond schoon te houden. Daar zijn een aantal simpele oplossingen voor. Biedt uw hond voldoende kauwmateriaal aan. Verschillende kauwbotten van runderhuid, plantaardige producten of zelf de nylon botten zijn hier ideaal voor. Doordat de honden kauwen, wordt het tandplak verwijderd en het tandvlees gemasseerd. Wat ook mogelijk is zijn de katoenen ballen of touwen met stevige knopen. Deze producten hebben ook een reinigende werking op het gebit.

Helaas bereiken deze producten niet alle plaatsen waar tandplak kan ontstaan. Het is daarom belangrijk om met name bij kleine honden minimaal 2 keer per week de tanden van de hond te poetsen met hondentandpasta, tandgel of een tandgaasje.

Tips: Stap 1:
Laat de hond aan de handelingen wennen. Bijvoorbeeld wanneer u hem aait, trekt u even voorzichtig de lippen omhoog, zodat de tanden en het tandvlees zichtbaar zijn. Na een aantal keren probeert u het tandvlees te masseren. Vervolgens doet u hondentandpasta op uw vinger en laat de hond dit eraf likken. De meeste honden vinden dit heerlijk. Als dit een heel aantal keren goed gaat;
Stap 2:
Pak dan de hondentandenborstel, deze heeft extra zachte haren. Poets langzaam met de borstel met tandpasta één tand met tandvlees. Maak hierbij cirkelvormige bewegingen. Dit is bedoelt om de hond aan het poetsen te laten wennen.
Stap 3:
Het echte poetsen begint. Poets steeds meer tanden erbij en uiteindelijk natuurlijk ook de kiezen, want daar zit de meeste tandplak. Elke kant van de kaak poetst u gedurende 30 seconden. Het tandplak zit aan de buitenkant van de tanden, omdat de tong van de hond de binnenkant schoonmaakt. U poets dan ook alleen de buitenkant van de tanden, waardoor de bek van de hond tijdens het poetsen gewoon dicht kan blijven.

Let op!

  • Zorg dat de hond na het poetsen altijd vers drinkwater heeft. 
  • Gebruik geen mensentandpasta, want een hond slikt de tandpasta in. Mensen tandpasta bevat stoffen die schadelijk zijn voor het lichaam van de hond.

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief