Nieuws

Hersenwerk voor honden: Wat is dat?

Bij Hersenwerk zoeken honden naar iets lekkers of iets leuks in allerlei materialen en voorwerpen. De hond wordt gestimuleerd om zijn neus te gebruiken, maar ook om creatief te zijn als hij het lekkers of leuks niet direct kan bemachtigen.

Waarom zou je Hersenwerken?

Honden hebben naast lichamelijke beweging er ook behoefte aan hun neus te gebruiken, nieuwe dingen te ontdekken en om na te denken. Vaak wordt dit over het hoofd gezien. Daardoor komt verveling best veel voor, soms met daar uit voortvloeiend ongewenst gedrag. Honden die hun dag wel doorkomen, zonder echt gestimuleerd te worden en daarin berusten, komen nog vaker voor. Zo’n hond verveelt zich en stompt af. En dat is jammer! Met een paar minuten per dag kun je het verschil maken en je hond op een ontspannen wijze zichzelf laten inspannen.

Wat doet Hersenwerk met de hond?

Voel zelf maar eens achtereenvolgens aan een rubberen mat, een eierdoos en een fleecedeken. Je zult direct merken dat er van alles met je gebeurt. Je ziet, voelt, ruikt de verschillen en je gedachten zijn gericht op de materialen. Dat gebeurt ook bij de hond. Door het gebruik van verschillende materialen worden de zintuigen gestimuleerd.

Daarnaast zijn er meerdere vaardigheden die een hond kan inzetten om het lekkers of leuks te bemachtigen. Hij kan zijn neus inzetten door te schuiven of te duwen. Zijn bek gebruiken om dingen te verplaatsen, aan iets te trekken of op te tillen, maar ook zijn poot inzetten om iets te verplaatsen, weg te graven of iets aan te tikken. Hij moet nadenken, proberen en dat leidt weer tot leren, tot inzicht krijgen en handiger worden.

Wat biedt Hersenwerk de baas?

Met Hersenwerk kun je heel veel leren over jouw hond. Wat is zijn zoekstijl? Wat vindt hij leuke materialen en wat helemaal niet? Hoe leert jouw hond? Is het een zelfstandige werker of wil hij graag samenwerken? Maar ook zie je hoe hij groeit in zijn zelfvertrouwen en creativiteit. Hersenwerk geeft daarnaast een mooi beeld van het lichaam van de hond, hoe hij beweegt en of er misschien houdingen zijn die hem ongemak bezorgen. En Hersenwerk is een mooie manier om actief met je hond te zijn op een andere manier dan uitlaten of trainen. Hersenwerk kan gewoon in huis, met materialen die je voor handen hebt.

Wat doet Hersenwerk met baas en hond?

Hersenwerk heeft als uitgangspunt dat je het samen doet. Je begeleidt je hond op een manier die bij hem past. Je biedt puzzels aan die je hond leuk vindt. Je ondersteunt daar waar je hond dat nodig heeft. Kortom: je stemt af op je hond. Je biedt hem inspanning op maat. Het effect is dat jullie onderlinge band sterker wordt. Je hond voelt zich gezien en zal ook meer op jou gaan afstemmen. Dit zal ook doorwerken in andere situaties. Jullie raken steeds meer met elkaar verbonden.

Waar kan Hersenwerk in ondersteunen?

Hersenwerk helpt in ieder geval om de relatie tussen jou en je hond nog beter te maken. Het helpt de mentale ontwikkeling van je hond doordat zijn zintuigen en zijn creativiteit gestimuleerd wordt en hij uitgedaagd wordt zich te concentreren. Maar er is nog meer waarbij Hersenwerk ondersteunt:

  • Pups ontdekken materialen, stimuleren hun zintuigen en dat helpt hen bij het ontwikkelen van mentale stabiliteit
  • Pubers werken aan focus en concentratie (en hun baasjes beseffen dat het allemaal echt goed gaat komen met hun drukteschoppertje)
  • Senioren die vaak fysiek wat minder goed zijn, hebben nog wel een goed werkende neus. Hersenwerk houdt hen mentaal fit.
  • Honden die (tijdelijk) fysiek beperkt zijn, kunnen toch hun energie kwijt door na te denken.
  • Drukke honden kunnen met Hersenwerk hun energie kwijt en werken aan rust en concentratie
  • Voorzichtige en onzekere honden bouwen zelfvertrouwen op.
  • In lastige situaties kan Hersenwerk voor afleiding zorgen.
  • Hersenwerk is zeer goed in te zetten als ondersteuning bij training en gedragstherapie.

Wat heb ik nodig om te kunnen Hersenwerken?

Het leuke aan Hersenwerk is dat je overal wel een puzzel van kan maken! Stof, karton, plastic, maar ook afvalmateriaal als wc rollen, doosjes en allerlei verpakkingsmateriaal. Kranten zijn op veel manieren om te toveren tot Hersenwerkspellen en ook veel speelgoed leent zich er uitstekend voor. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, vrijwel alles kan een puzzel zijn!

Daarnaast zijn er spellen te koop. De bekende zogenaamde vaste spellen met schuifjes, dopjes, laadjes en er zijn steeds meer creatievelingen die de mooiste snuffelmatten en puzzelkleden maken. De populariteit van Hersenwerk is enorm en dat maakt dat er steeds weer nieuwe dingen op de markt komen, maar ook dat mensen steeds origineler worden in het bedenken van nieuwe Hersenwerkspellen. Hersenwerk stimuleert niet alleen de hond, maar duidelijk ook de mens!

Laat je inspireren!

Elke maand staan er op de website van Hersenwerk voor honden drie nieuwe spellen. Eén van Hersenwerk voor honden, één van collega Helen Hagestein van Spellen voor honden en een vaste puzzel van de collega’s van Woof@Work. Deze spellen zijn voorzien van een uitgebreid stappenplan.

Op de Facebookpagina vind je elke dag een topic over Hersenwerk. Dan is er ook nog een interactieve Hersenwerkgroep op Facebook. Het beheer geeft tips en ideeën, maar in deze groep draait het vooral om het inspireren van anderen met jouw ideeën en je zelf laten inspireren.

Je kunt bij LUPO de detectielessen volgen en ook in de combicursus komt er hersenwerk aan bod!

Daarnaast een leuk boek ter inspiratie, mijn neus achterna, van Nicky Gootjes,

Elke hond verdient namelijk Hersenwerk!

Credits

Dit artikel is geschreven door Marleen van Baal van Hersenwerk voor honden

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief