00316 14031871 / 00351 967425891 info@hs-lupo.nl

Nieuws

overprikkeling bij de hond

Wat zijn prikkels?

Prikkels zijn alle dingen om je heen, denk aan mensen, dieren, dingen, geuren en geluiden.

Wij mensen zijn in staat om prikkels te filteren, de niet belangrijke dingen zien we wel maar we hoeven er in ons hoofd niets mee te doen bijvoorbeeld een vuilcontainer die aan de weg staat. We zien hem wel maar doen er niets mee. Bij honden ligt dit anders, bij honden komen alle prikkels bewust binnen ze moeten ze dus ook allemaal verwerken.

Daarbij ruiken en horen honden ook veel beter dan wij, honden nemen dus ook nog eens veel meer prikkels waar dan wij.

Kun je het je voorstellen dat je alle prikkels die je op een dag tegenkomt ook echt moet verwerken in je hoofd? Best vermoeiend lijkt dat he?

Wat betekent het als een hond overprikkeld is? 

Als een hond overprikkeld is heeft de hond te veel prikkels gehad. Zie het hoofd als een emmer, bij te veel prikkels stroomt de emmer over. Er is op dat moment geen ruimte voor rust in het hoofd. De hond kan druk gedrag gaan vertonen, kan gaan uitvallen, kan in de riem gaan bijten of kan gaan happen naar de eigenaar.

Wat kun je doen als je hond overprikkeld is?

Als je hond overprikkeld is kun je het beste met de hond naar een rustige prikkel arme omgeving gaan en daar rustig gaan zitten. Het beste is om naar een voor de hond bekende veilige plek te gaan bijvoorbeeld naar huis.

Zeg daarbij niets tegen de hond en blijf rustig, hij heeft immers al genoeg prikkels gehad, iedere vorm van onrust zal de hond nog onrustiger maken.

Bedenk ook hoe je de overprikkeling de volgende keer kunt voorkomen.

Waardoor kan een hond overprikkeld raken?

Waardoor een hond overprikkeld kan raken is heel verschillend per hond en per situatie. Ik noem een aantal veel voorkomende voorbeelden:

  • Een te lange wandeling, drukke adrenaline verhogende activiteiten, een druk huishouden, en te veel activiteiten achter elkaar.
  • Hoe kan het dat de ene hond veel gevoeliger is voor prikkels dan de andere hond?
  • Hier zijn verschillende redenen voor:
  • Erfelijke aanleg, net als mensen zijn honden verschillend en is de een gevoeliger dan de ander.
  • Leeftijd, een jonge hond kan prikkels vaak minder makkelijk verwerken dan een oudere hond.

De hond heeft te weinig slaap, in de slaap worden prikkels verwerkt, als een hond te weinig slaapt worden de prikkels dus onvoldoende verwerkt waardoor de emmer overloopt. Een volwassen hond heeft 16-18 uur slaap nodig per 24 uur en een pup 16- 20 uur per 24 uur.

Pijn, ziekte of ongemak, Een hond met pijn, ziekte of ongemak kan prikkels minder goed verwerken, de hond zijn hoofd zit immers al vol met de pijn, ziekte of het ongemak. Een voor ons simpele prikkel kan bij de hond de emmer doen overlopen.

Stress, een gestresste hond is gevoeliger voor prikkels, het lichaam is in alle staten van paraatheid, de emmer zit gauw vol en loopt over.

Pups en prikkels, voor pups is de hele wereld nog nieuw en spannend, biedt de pup daarom niet te veel activiteiten aan en houdt de wandelingen kort.

Laat de pup op eigen tempo de wereld ontdekken. Pups gaan soms uit zichzelf zitten. Dit doen ze om prikkels te verwerken. Laat ze rustig zitten en wandel verder als de pup zelf verder wil.

Overmatig bijtgedrag bij pups is vaak het teken van overprikkeling.

Weet wat je te doen staat!!

Heb jij een hond die gevoelig is voor prikkels?

Vermijd dan onnodige opwinding en of prikkels.

Toch een drukke dag gehad? Geef de hond daarna minimaal 2 dagen rust.

Probeer de oorzaak van de gevoeligheid te achterhalen, pijn, ongemak, ziekte, stress of te weinig slaap is iets waar je in de meeste gevallen actie op kunt ondernemen.

Ben er voor je hond.

Vragen over dit onderwerp? Vraag het gerust!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Aanmelden voor de nieuwsbrief